5 tips om kinderen meer water te laten drinken

Spelen, leren en huiswerk maken? Kinderen hebben vaak veel te doen en vergeten dan soms om genoeg te drinken. Voldoende drinken is heel belangrijk voor de gezondheid van je kind. D

Drinkt jouw kind te weinig?
Dan ben jij zeker niet de enige ouder die zich zorgen hierover maakt. Vooral op school blijken kinderen heel weinig te drinken, waardoor hun concentratie in de problemen komt. Ze kunnen zelfs hoofdpijn en vermoeidheid ervaren. Het is belangrijk om kinderen elke dag opnieuw aan te moedigen om meer water te drinken en hen bewust te maken van het belang van voldoende drinken. Wilt je kind geen water drinken. Blijf proberen!

Onze vijf beste tips:

1. Maak water makkelijk toegankelijk
Kinderen beseffen vaak niet eens dat ze dorst hebben. Om ze bewust te maken, helpt het om flessen of karaffen gevuld met water in hun zicht te plaatsen. Kinderen zijn geneigd meer te drinken als ze vers water zien naast de tv, op de tafel of zelfs gewoon ergens in de woonkamer of slaapkamer.

2.  Leuke drinkflessen voor op school en onderweg
Ook onderweg is voldoende water drinken belangrijk. Een goede manier om je kind te stimuleren is een drinkfles die extra coole punten geeft op school. Het is een geweldige cadeau voor bijvoorbeeld het nieuwe schooljaar. 

3. Water met een smaakje
Te weinig drinken is slecht, maar te veel van het verkeerde soort drank is even slecht. Vooral suikerhoudende dranken zoals vruchtensap en frisdrank zijn niet goed voor kinderen. Ze vullen niet en zorgen ervoor dat kinderen minder productief zijn op school. Water (met of zonder smaak) en andere ongezoete dranken zijn ideale dorstlessers voor kleine kinderen. Tegenwoordig zijn hier allemaal mooie drinkbekers voor zoals een air-up. Maar je kan het ook prima zelf maken door fruit of kruiden zoals gember en munt in water te laten trekken. 

4.  Een water app
Er zijn veel apps wat door kinderen gebruikt kan worden op een tablet of telefoon. Bijvoorbeeld een hydratatie-app. Een hydratatie-app is een geweldige manier om je kind te motiveren meer water te drinken. Deze bieden  bijvoorbeeld gepersonaliseerde functies om drinkgewoonten te herkennen en te verbeteren. Leuke uitdagingen, handige herinneringen en nog veel meer zullen je kind motiveren om meer water te drinken. 

5. Uitdagingen 
Een gezamenlijke doelstelling brengt mensen samen en versterkt de gezinsband. Bovendien kunnen extra beloningen de motivatie verhogen. Deze beloningen hoeven niet alleen materieel te zijn. Als je kind bijvoorbeeld gewonnen heeft en deze week meer water heeft gedronken, mag hij of zij de volgende familie-uitstap of film kiezen.