Q en A de diëtist: antwoord op veel gestelde vragen

Hieronder vind je een antwoord op veelgestelde vragen aan onze diëtisten en kinderdiëtisten. 

Heb ik een verwijsbrief nodig?
Ook zonder verwijsbrief kan je terecht bij onze (kinder)diëtisten en wordt je begeleiding vergoed. Een verwijzing kan voor ons wel belangrijke informatie bevatten. Dus soms vragen we je alsnog een verwijzing te vragen bij je huisarts. 

Wordt begeleiding door de diëtist bij volwassenen vergoed door de zorgverzekeraar? 
Er wordt door de zorgverzekeraar 3 uur per jaar begeleiding door de diëtist vergoed. Als je eigen risico niet op is, gaan de kosten voor het bezoek aan de diëtist hiervan af. 

Consulten voor klanten verwezen voor Diabetes, COPD of hart- en vaatziekten vallen meestal niet onder het verplichte eigen risico. Wij hebben daarvoor een contract met de ketenzorgpartner Hadoks afgesloten.

Naast vergoeding vanuit de basisverzekering kan het zijn dat je een extra vergoeding ontvangt vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de polis of klik hier voor informatie over de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Wij hebben een contract met alle zorgverzekeraars. 

Wordt begeleiding door de kinderdiëtist bij kinderen vergoed door de zorgverzekeraar? 
Kinderen krijgen 3 uur vergoed vanuit de basisverzekering. Hieraan is geen eigen risico verbonden. Een bezoek aan de diëtist wordt tot 18 jaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar. 

Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook nog consulten vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de polis of klik hier voor informatie over de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Wij hebben een contract met alle zorgverzekeraars. 

Is een eenmalig consult mogelijk?
Ook een eenmalig consult is mogelijk bij ons. 

Met welke zorgverzekeraar hebben jullie een contract? 
Wij hebben een contract met alle zorgverzekeraars. 

Op welke locaties kan ik terecht?
Wij hebben meerdere locaties in Voorburg en Den Haag. 
Daarnaast bieden we ook telefonische of online begeleiding via beeldbellen aan. Inmiddels zijn we hier echt een kei in! 

Komen jullie ook aan huis?
Op verzoek van de (huis)arts komen wij aan huis in de regio Haaglanden. 

Kan ik ook buiten werkuren terecht?
Jazeker, op maandag, dinsdag en donderdag hebben wij spreekuren tot 21 uur. Zowel op locatie (Raadhuisstraat in Voorburg) als online/telefonisch. 

Hoe gaan jullie te werk? 
We starten met het inplannen van een intake van 60-75 minuten. Voor de intake ontvang je van ons een intakeformulier dat je vooraf invult en meeneemt naar het gesprek of naar ons e-mailt. Tijdens de intake stellen we heel veel vragen om een goed beeld te vormen van jou en je omgeving en luisteren we goed naar jouw verhaal. Vragen die we stellen gaan onder andere over medicatie/supplementen, hoeveel beweeg je, ziektegeschiedenis en natuurlijk bespreken we je voedingspatroon en indien nodig meten en wegen we je. Om duidelijk te krijgen met welke adviezen we jou of je kind het beste kunnen helpen, bespreken we uitgebreid je doelen van de begeleiding. En we sturen je altijd, met op maat gemaakte adviezen om je voeding en leefstijl te veranderen, naar huis. Deze adviezen passen bij jou en je leefstijl en zijn daarom makkelijk op te volgen. Je kan dus meteen aan de slag na het eerste gesprek. 

Na de intake plannen we in de meeste gevallen ook één of meerdere vervolgafspraken in. De eerste is na 2-6 weken, afhankelijk van jouw wensen en in overleg met jouw diëtist. In de vervolgafspraken bespreken we hoe het gaat met het aanpassen van jouw voedingspatroon en leefstijl en sturen we bij waar nodig, zodat jij ook daadwerkelijk je doel gaat bereiken. Het aantal vervolgafspraken is heel verschillend en altijd in overleg met jou. De vervolgafspraken duren 15-45 minuten. 

Ik las dat jullie een Inbody weegschaal hebben op de Raadhuisstraat in Voorburg. Wat doet deze weegschaal?
Via onze Inbody weegschaal kunnen we je lichaamssamenstelling, waaronder spiermassa, vetmassa en vocht meten. Hiermee kunnen we goed bepalen of jouw gewicht op de juiste manier verandert. Als je wil afvallen bijvoorbeeld, wil je meer spiermassa gaan aanmaken en minder vetmassa. Spiermassa weegt zwaarder op de weegschaal dan vetmassa en dat kan in het begin van het afvalproces een vertekend beeld geven. Met deze weegschaal kunnen we goed zien wat er verandert in je lijf. 

Als je bij ons onder begeleiding bent op deze locatie, dan wordt je altijd gewogen op de Inbody. 

Indien je geen begeleiding wil, maar wel de weging(en) op deze weegschaal, dan kan je deze metingen aanschaffen via onze webshop

Waarom hebben jullie de Inbody weegschaal alleen aan de Raadhuisstraat?
De Inbody weegschaal is een kostbaar apparaat. Op de Raadhuisstraat zijn wij dagelijks aanwezig. Op andere locaties niet. Daarom hebben we we ervoor gekozen deze weegschalen alleen daar te hebben staan. Je kan altijd een afspraak maken op deze locatie. En dat kan ook in de avond! 

Zijn er kosten verbonden aan het afzeggen van een afspraak? 
Als je minimaal 24 uur van te voren afzegt, dan zijn er geen kosten aan verbonden. We willen je wel vragen zo snel als mogelijk de afspraak af zeggen, zodat wij deze ruimte nog op kunnen vullen in onze agenda en hiermee de wachttijd kunnen verkorten.

Afspraken afgezegd vanwege corona binnen 24 uur worden in principe altijd omgezet naar een telefonisch of beeldbel consult. 

Afspraken die niet minimaal 24 uur van tevoren zijn afgezegd worden in rekening gebracht. Voor ziekte wordt geen uitzondering gemaakt.
Voor meer informatie hierover, bekijk onze voorwaarden