Volwassenen

/upload/userfiles/images/Prima%20Voeding%20LR-186.jpg

Wij geven je graag voedingsadviezen bij onder andere coeliakie, herstel van corona, maag- en darmklachten (o.a. FODMAP), ondergewicht, overgewicht, Diabetes, voedselovergevoeligheid en nog veel meer.

Lees snel verder hieronder.

/upload/userfiles/images/Prima%20Voeding%20LR-186.jpg
/upload/userfiles/images/disease-4392164_1920.jpg

Maag-darmklachten (o.a. FODMAP)

/upload/userfiles/images/disease-4392164_1920.jpg

Maag- en darmproblemen komen geregeld voor. Denk aan bijvoorbeeld obstipatie, diarree, winderigheid, maagklachten of PDS. Bij deze problemen is het belangrijk om gezond te eten, voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en een gezonde leefstijl te hebben. Hiermee kunnen de klachten verminderen of verdwijnen en zit je meteen een stuk lekkerder in je vel.

Al onze diëtisten helpen dagelijks mensen om hun maag- en darmproblemen onder controle te krijgen.

afspraak maken

FODMAP dieet

In Nederland heeft zo'n 10% van de bevolking de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Vanuit Australië is er een dieet ontwikkeld dat bij veel mensen zorgt voor minder of geen klachten meer. Tevens blijkt uit onderzoek dat dit dieet werkt.

In dit dieet worden de slecht verteerbare koolhydraten uit de voeding geschrapt en 1 voor 1 weer geïntroduceerd in de voeding. Als er klachten ontstaan, dan weten we welke voeding het best vermeden kan worden om de klachten te verminderen of te doen verdwijnen. Omdat het een complex dieet is, is begeleiding van de diëtist aan te raden.

Ook in onze praktijk behandelen wij mensen met het FODMAP dieet. Al onze diëtisten zijn geschoold in het FODMAP dieet en we hebben al velen mogen helpen bij het volgen van het FODMAP dieet.

afspraak maken

/upload/userfiles/images/egg-salad-3290722_1920.jpg

Corona

/upload/userfiles/images/egg-salad-3290722_1920.jpg

Het Coronavirus heeft een grote impact op ons allemaal. Maar zeker voor degenen onder ons die fikse klachten hebben ondervonden en wellicht zelfs in het ziekenhuis behandeld zijn.

We zien nu al veel patiënten die in een slechte voedingstoestand naar huis gaan of thuis zitten door het doormaken van het Coronavirus. Zij zijn vaak te snel afgevallen in een korte tijd door niet of nauwelijks kunnen eten.

Als diëtisten met ervaring op het gebied van ondervoeding, bij zowel volwassenen als kinderen kunnen wij snel schakelen om de juiste voedingszorg in te zetten om weer zo snel als mogelijk aan te sterken. Wij werken daarmee samen met diëtisten uit de ziekenhuizen in onze regio. Indien een behandeling in het ziekenhuis door een diëtist is ingezet, dan zullen wij deze voortzetten en regelmatig evalueren.

afspraak maken

Coeliakie

/upload/userfiles/images/logo%20dietistennetwerk%202021.jpg

Als je glutenvrij moet eten bijvoorbeeld omdat je Coeliakie hebt of Dermatitis Herpetiformis dan moet je heel anders eten dan je gewend was.

De diëtist kan je helpen bij het samenstellen van een volwaardige voeding en daarbij tips geven over wat er allemaal komt kijken bij volledig glutenvrij eten. Hierbij helpen we je door samen te kijken welke glutenbevattende producten je kan vervangen door glutenvrije producten. En natuurlijk adviseren we je de meest gezonde keuzes daarvoor, zodat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Indien je daar behoefte aan hebt gaan we graag met je de supermarkt in om te bekijken welke producten er zijn en leren we je etiketten lezen.

Liesbeth en Burcu zijn beiden lid van het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. En wist je dat Burcu een zusje heeft met Coeliakie?

afspraak maken

/upload/userfiles/images/logo%20dietistennetwerk%202021.jpg
/upload/userfiles/images/Fotolia_56350523_XS.jpg

Overgevoeligheid voor voeding

/upload/userfiles/images/Fotolia_56350523_XS.jpg

Gezond eten is belangrijk voor iedereen. En als je een voedselallergie of –intolerantie hebt is het zeker zo belangrijk om gezond te eten. Maar juist bij een voedselovergevoeligheid is gezond en lekker eten niet zo vanzelfsprekend.

Bij Prima Voeding helpen we je met deze puzzel en geven we je een advies op maat, waardoor je gezond en lekker kan eten.

Je kan bijvoorbeeld terecht voor:

 • Voedselallergie, zoals koemelkallergie, allergie voor noten enz.
 •  Lactose-intolerantie of fructose-intolerantie
 • Coeliakie

afspraak maken

Ondergewicht

/upload/userfiles/images/Prima%20Voeding%20LR-3.jpg

Ondergewicht of ondervoeding kan veel klachten met zich mee brengen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je een gezond gewicht hebt of bereikt.

We maken een advies om maat en kijken we altijd naar hoe we jouw leefgewoonten (voeding, leefstijl en beweging) kunnen aanpassen aan wat voor jou haalbaar is. Daarbij helpen we je om je leven zo in te richten, dat je de gewoonten die je aanpast je hele leven vol kan houden. Indien nodig vragen wij drink- of sondevoeding aan om aan te sterken. De diëtisten van Prima Voeding zijn specifiek geschoold in begeleiding bij ondervoeding en hebben hierin jarenlange ervaring.

Als je zelf niet naar het spreekuur kan komen, dan komen we graag bij je thuis langs.

afspraak maken

/upload/userfiles/images/Prima%20Voeding%20LR-3.jpg
/upload/userfiles/images/shutterstock_182398286.jpg

Overgewicht

/upload/userfiles/images/shutterstock_182398286.jpg

Overgewicht kan veel klachten met zich mee brengen. Een BMI (Body Mass Index) van meer dan 25 geeft onder andere een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, slaapapneu, kanker en gewrichtsklachten. Als je 5-10% van je gewicht verliest dan heb je al veel gezondheidswinst.

We maken een advies om maat en kijken we altijd naar hoe we jouw leefgewoonten (voeding, leefstijl en beweging) kunnen aanpassen aan wat voor jou haalbaar is. Daarbij helpen we je om je leven zo in te richten, dat je de gewoonten die je aanpast je hele leven vol kan houden. Hierdoor behoud je makkelijker een gezond gewicht.

afspraak maken

Koolhydraatbeperkt en eiwitverrijkt dieet

/upload/userfiles/images/boeken-en-forum-voorpagina-3.jpg

Dit dieet kan worden ingezet als je:

 • Al veel diëten hebt geprobeerd en niets werkt.
 • Een BMI boven 27 hebt.
 • Als je (dreigende) diabetes hebt en overgewicht
 • Vrouwen met PCOS
 • Last hebt van slaapapneu

Een koolhydraatarm dieet is niet geschikt als:

 • Je aangetoonde nierproblemen hebt
 • Bij leverproblemen
 • Hartfalen

   

Meer weten afspraak maken

/upload/userfiles/images/boeken-en-forum-voorpagina-3.jpg

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn er in allerlei vormen. Denk bijvoorbeeld aan hartfalen, hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Bij hart- en vaatziekten is het belangrijk gezond te eten en te leven om complicaties te voorkomen.

Bij Prima Voeding bieden we dieet- en leefstijlbegeleiding voor alle vormen van hart- en vaatziekten. Tijdens de begeleiding maken we een advies om maat en kijken we altijd naar hoe we jouw leefgewoonten (voeding, leefstijl en beweging) kunnen aanpassen aan wat voor jou haalbaar is. Daarbij helpen we je om je leven zo in te richten, dat je de gewoonten die je aanpast je hele leven vol kan houden. Hierdoor worden de bloedwaarden stabieler en stellen we complicaties langer uit.  En wellicht kan je je medicatie verminderen of zelfs stoppen.

afspraak maken

Diabetes

/upload/userfiles/images/Fotolia_boodschappenwagentje.jpg

Diabetes (suikerziekte) komt steeds meer voor in Nederland. Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat je gezond eet, voldoende beweegt en je leefstijl aanpast. Soms kunnen we ook het gebruik van medicatie hierdoor langer uitstellen. En moet je afvallen? Dan nemen we dat ook meteen mee in het behandelplan.

Bij Prima Voeding begeleiden we mensen met Diabetes binnen de ketenzorg. Dit is een samenwerking tussen verschillende zorgverleners, waaronder de huisarts en praktijkverpleegkundige. 

Tijdens de begeleiding maken we een advies op maat en kijken we altijd naar hoe we jouw leefgewoonten (voeding, leefstijl en beweging) kunnen aanpassen aan wat voor jou haalbaar is. Daarbij helpen we je om je leven zo in te richten, dat je de gewoonten die je aanpast je hele leven vol kan houden. Hierdoor worden de bloedsuikers stabieler en stellen we complicaties langer uit. 

Ook is het mogelijk om een koolhydraatbeperkt dieet te volgen. 

afspraak maken

/upload/userfiles/images/Fotolia_boodschappenwagentje.jpg
/upload/userfiles/images/beans-2014062_1920.jpg

Vegetarisch of veganistisch eten

/upload/userfiles/images/beans-2014062_1920.jpg

We worden volop gewezen op duurzaamheid en wat we daarvoor zouden kunnen doen. Eén van de dingen die je kan doen is minder vaak vlees eten. Je hoeft daarvoor niet meteen helemaal geen vlees meer te eten, maar kan ook minderen en vlees vaker vervangen door vis, eieren, peulvruchten, vegetarische producten of noten.

Wil je vegetarisch of veganistisch gaan eten, dan is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en voldoende vitaminen en mineralen.

Bij Prima Voeding begeleiden we je naar een volwaardige vegetarische of veganistische voeding, met voldoende eiwit, vitamines en mineralen en maken we een advies op maat.

Eet je al vegetarisch of veganistisch dan is het ook mogelijk om ons eenmalig te bezoeken voor een check of je alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.

afspraak maken

We begeleiden je ook bij

/upload/userfiles/images/Prima%20Voeding%20LR-7.jpg
 • Zwangerschap
 • Voeding bij kanker
 • Voeding tijdens of na burn-out
 • Jicht
 • Astma
 • COPD
 • Slaapapneu
 • Nierklachten
 • Mondproblemen
 • Advies gezonde voeding

afspraak maken

/upload/userfiles/images/Prima%20Voeding%20LR-7.jpg