7 tips om voedselverspilling te voorkomen

Hoe voedselverspilling voorkomen?

Voedselverspilling.. een onderwerp waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Het is niet alleen zonde voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Voedingsmiddelen weggooien die nog prima eetbaar zijn, betekent uiteindelijk dat de productie omhoog moet. Dit kost meer energie voor bewerking, transport, verpakking en bereiding.
Wat kunnen wij doen om dit te verminderen? 

7 tips om voedselverspilling te voorkomen

1 Check je voorraad
Het klinkt heel logisch, maar gebeurd in de haast niet altijd. Kijk altijd wat je nog in de voorraadkast, koelkast of vriezer hebt liggen en pas hier je boodschappenlijst op aan. 

2 Koop bewust
Dan komen we meteen bij punt twee. Door van tevoren na te denken over wat je wil eten en wie er mee-eet op welke dagen, voorkom je dat je in de winkel teveel koopt.
Ook kan je dan de houdbaarheidsdatum in de winkel checken om te zien of deze binnen jouw planning valt. Verloopt de datum eerder dan je het product wilde gebruiken, wacht dan met kopen. 

Daarnaast kan het kopen van diepvriesgroenten en -fruit ook een uitkomst zijn. Ze blijven langer goed en je kan uit de vriezer pakken wat je nodig hebt. 

3 De houdbaarheidsdatum 
Het etiket kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. Op het etiket staat een houdbaarheidsdatum. Er zijn twee soorten: de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en de TGT-datum (te gebruiken tot). Producten met een verlopen THT-datum kan je vaak veilig eten/drinken. Zet je zintuigen in om het product te beoordelen. Kijk, ruik en proef. Producten met een THT-datum die je ongekoeld bewaart (zoals ongekookte pasta, rijst en blikken/potten groenten) kan je zelfs maanden na de datum nog veilig eten. 

Producten met een verlopen TGT-datum moet je direct weggooien, er is dan een hoger risico op het oplopen van een voedselinfectie.

4 Kook op maat
Als je weet wie er mee-eet op welke dag kan je makkelijker bedenken wat je precies nodig hebt. Schrijf dit ook op het boodschappenlijstje, dan is er geen twijfel als je door de supermarkt loopt. 

Een handig hulpmiddel voor het op maat koken van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje van het Voedingscentrum. Op deze maatbeker staan porties in plaats van grammen. Je hoeft het Eetmaatje dus alleen maar te vullen met ongekookte pasta of rijst tot 1, 2, 3 of 4 porties en hebt dan meteen genoeg.

5 Zet je koelkast op 4 °C
De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C. Eten bederft dan minder snel en bacteriën groeien nauwelijks. Met een koelkastthermometer kun je controleren of jouw koelkast koud genoeg staat.

6 wees creatief met restjes
Heb je een ingrediënt over? Zoek een recept wat hierbij past via een website of app. 
Heb je vaak restjes over maar niet genoeg voor een hele maaltijd? Houd wekelijks een kliekjesdag of donder-niet-weg-dag om er zeker van te zijn dat je restjes en kliekjes opmaakt. De volgende dag meenemen als lunch is ook lekker.

Geen fan van een wekelijkse kliekjesdag? Vries het restje eten dan in voor een andere keer, bijvoorbeeld voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken. Verplaats het bakje de avond voordat je het gaat opeten van de vriezer naar de koelkast.

Heb je geen vriezer? Misschien kan je er iemand anders blij mee maken!

7 De horeca
Voorkom niet alleen dat je zelf voedsel verspilt, maar help ook de restaurants. Vraag om een doggybag als je tijdens je bezoek aan het restaurant eten over hebt.

Daarnaast heb je de app Too Good To Go, waarop restaurants restjes of eten dat zij niet meer kunnen gebruiken aanbieden. Dit kun je voor een schappelijke prijs ophalen. Zo zorgen we samen voor minder verspilling.

Afspraak
Wil je een afspraak maken met één van onze diëtisten? We helpen je graag!