Alcohol in voeding, gevaarlijk voor kinderen?

Ga jij vandaag een heerlijk gerecht maken waar alcohol in zit en heb je ook nog kinderen? En dacht jij dat alcohol verdwijnt als het verhit wordt?

Onderzoek toont aan dat het alcoholpercentage daalt, maar nooit volledig verdwijnt.
Wanneer wijn 2 uur suddert, zou 90 procent van de alcohol verdwenen zijn. Bij kort verhitten blijft er nog zo’n 40 procent over.  Gerechten waarin alcoholische drank is verwerkt zijn dan ook niet geschikt voor zwangeren of kinderen. Er blijft altijd wat alcohol achter, ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt. Het advies is dit soort gerechten niet te eten als zwangere vrouw of te geven aan kinderen.

Er zijn veel manieren om alcohol te gebruiken in recepten. Denk aan saus van rode of witte wijn, likeur in tiramisu, geflambeerde banaan, likeurbonbons en mosselen gestoofd in bier. In dit soort recepten kan een kleine hoeveelheid alcohol zitten.

Alcohol na het koken en stoven
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.

Alcohol na het flamberen
Na flamberen blijft ongeveer 75% van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.

Alcohol bij het bewaren
Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt neemt het alcoholgehalte met 10 tot 20% af.

Alcohol en zwangerschap
Als je zwanger bent, kun je beter helemaal geen alcohol drinken, ook geen half glaasje.