Alle kleuren van de regenboog

Alle kleuren van de regenboog

Je hebt vast wel eens gehoord dat variatie in je voeding belangrijk is om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. En ook voor groenten en fruit gaat dit op. Uit onderzoek is gebleken dat elke kleur bepaalde gezondheidsvoordelen heeft. De kleur van groenten of fruit zegt ook iets over of het eetbaar is. De kleur wordt bepaald door de flavonoïden, dit zijn geen essentiële voedingsstoffen. Er wordt nog onderzoek gedaan of deze stoffen gezondheidseffecten hebben, maar hiervoor is nu nog geen bewijs. 

Hieronder vertellen we je meer over het belang voor je gezondheid per kleur.

Paars en blauw:
Bijvoorbeeld rode kool, bietjes, blauwe bessen en blauwe druiven. Deze kleur bevat vitamine A, C, B, E en K. Deze groenten en fruitsoorten ondersteunen de werking van je hersenen en het geheugen en ze gaan veroudering en ontstekingen tegen. 

Geel en wit: 
Denk aan ananas, paprika, maïs en bananen. In deze kleuren groenten en fruit vind je veel kalium, bètacaroteen (wordt in je lichaam omgezet in vitamine A) en luteïne (goed voor je ogen). Door hier voldoende van te eten blijft je huid elastisch en je longen gezond. Ze remmen ontstekingen, virussen en schimmels af en helpen met de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. 

Groen:
Bij groene groenten denk ik meteen aan Popeye en zijn blikken met spinazie. Maar ook aan broccoli, advocado, groene bladgroenten en sperziebonen natuurlijk. Deze groene groenten bevatten vitamine C, E en K, maar ook foliumzuur, ijzer en magnesium. Deze stoffen zijn goed voor je immuunsysteem, nieren, lever en sterke botten en een goed gebit. 

Oranje:
Lekker, mango, sinaasappel, abrikozen, pompoen en wortels. Deze soorten bevatten veel vitamine A en bètacaroteen (dat weer wordt omgezet in vitamine A in je lichaam). En ze zorgen voor een gezonde huid, soepele gewrichten en een goed gezichtsvermogen. Ook verbeteren ze je immuunsysteem en verminderen het risico op hart- en vaatziekten. 

Rood:
Tomaten, paprika, frambozen, kersen en aardbeien. Als ze goed rood zijn, zijn ze het allerlekkerst. En ze bevatten vitamine B en C. Daarmee gaan ze ontstekingen tegen en zorgen ze dat je blaas goed werkt. 

Een feest op je bord
Naast dat je verschillende voedingsstoffen uit verschillende soorten groenten en fruit haalt, is het natuurlijk ook een feestje op je bord met al die kleuren. Per dag heb je 250 gram groenten nodig, dan is 1 soort groenten misschien to much, maar kan je variëren met 2 soorten en heb je mooie kleuren op je bord. En vergeet ook je 2 stuks fruit niet! Eet elke dag een (deel van) regenboog aan kleuren. 

Praktische tips voor in jouw voedingspatroon nodig?

Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij helpen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons (beeld)bellen.