Alles over zout

Waarom heb je zout nodig?

Het meest gebruikte zout is keukenzout, dit is voor 99% een samenstelling van Natrium en Chloride. Iedereen heeft natrium nodig om gezond te blijven. Zo wordt het zout in het lichaam bijvoorbeeld gebruikt om in samenwerking met water het lichaam koel te houden bij inspanning door te transpireren.

Zout uit onze voeding wordt door de nieren gefilterd en komt dan in de bloedbaan terecht, zout speelt onder andere een erg belangrijke rol in de regeling van onze bloeddruk.

Te veel natriumm?
De Nederlands Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Toch blijkt dat de gemiddelde Nederlander hier ruim boven zit. Producten met veel zout zijn chips, pizza, kant- en- klaar maaltijden, kaas en sauzen. Maar vergeet niet dat er ook van nature zout zit in brood, beleg en zuivel. Deze producten hebben niet het hoogste zout gehalte, maar omdat we ze vaak en veel eten krijg je toch makkelijk te veel zout via deze producten binnen.

Wat zijn de effecten van te veel zout?
Het nuttigen van te veel zout heeft verschillende negatieve effecten op het lichaam. Je hebt kans op een verhoogde bloeddruk, omdat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Ook is er een vergrote kans op hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking.

Hoeveel natrium heb je nodig?
0-6 maanden:        minder dan 1 gram per dag
7-12 maanden:      1 gram per dag
1-3 jaar:                 3 gram per dag
4-6 jaar:                 4 gram per dag
7-10 jaar:               5 gram per dag
11-14 jaar:             6 gram per dag
14+ jaar:                6 gram per dag

Voor mensen met hoge bloeddruk en nierproblemen is het extra belangrijk om niet te veel zout binnen te krijgen. Ook mensen met overgewicht moeten opletten, omdat de kans al groter is op hoge bloeddruk.
Dit laatste geldt ook voor ouderen. Daarnaast gaat bij ouder worden de werking van de nieren achteruit, waardoor ze minder natrium uit het lichaam verwijderen.

Hoe kan je zout vervangen?
Of je nu zeezout, himalayazout of grofzout eet: het verhoogt de bloeddruk met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er een aantal kruiden die niet schadelijk voor het lichaam zijn maar dezelfde smaak toevoegen als zout. Gelukkig zijn er een aantal goede vervangers waarmee je je zoutinname vermindert, zonder de smaak te verliezen. Zo kun je gedroogde of verse kruiden gebruiken: basilicum, bieslook, dille, koriander, maggiplant (lavas), munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, selderij of tijm.

Ook kan je specerijen gebruiken ter vervanging van zout: peper, cayennepeper, spaanse peper, paprika poeder, nootmuskaat, kaneel, korianderzaad, komijn, kruidnagel, en gember. Ook kan je citroensap gebruiken voor het vervangen van zout.

Soja is een vaak genoemde zoutvervanger, maar één eetlepel soja bevat nog steeds 1,6 gram zout. Niet echt een gezonde vervanging dus. 

Ben je een enorme zout liefhebber, dan zal je de smaak waarschijnlijk in het begin een beetje missen. Gelukkig wordt dit na verloop van tijd steeds minder, ons lichaam en onze smaak passen zich makkelijk aan. En dan heb je dat potje zout helemaal niet meer nodig.

Vragen?
Heb je vragen over zout of andere onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op.

We helpen je graag verder.