Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Voldoende bewegen is belangrijk om je fit te voelen, een gezond gewicht te behouden of te krijgen en om goed in je vel te zitten. Als je veel zit tijdens je werk is het extra belangrijk om tussendoor ook te bewegen. 

Beweegnorm:
Beweeg per week:

 • Minimaal 150 minuten (2,5 uur) matig of zware intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. 
 • Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende* activiteiten 

Hoelang je achter elkaar beweegt maakt niet uit. Elke minuut telt mee. Dus neem bijvoorbeeld zo vaak mogelijk de trap. Belangrijk is dat je ademhaling omhoog gaat en dat je in totaal 2,5 uur beweging per week haalt. Meer is altijd beter! 

Welke beweging

 • Licht intensieve beweging: musiceren, afwassen
 • Matig intensieve beweging: wandelen, fietsen
  Matig intensief beweging: als iets een beetje moeite kost. Hierdoor wordt je ademhaling wat sneller. Het zijn activiteiten met een MET-waarde tussen de 3 en de 6. De badkamer schoonmaken kost 3,5 MET, stevig wandelen (5 km/uur) 4,3 MET, hardlopen 8 MET. Op de website van het Voedingscentrum vind je nog meer MET-waarden.
 • Zwaar intensieve beweging: hardlopen, voetballen enz.
 • Spierversterkende activiteiten zijn voor het verbeteren van kracht en vermogen van de skeletspieren. Het kan zowel gaan om krachttraining als een combinatie van kracht- en duuractiviteiten. Voorbeelden zijn: voetbal/buitenspelen, fietsen krachttraining en fitness
 • Botversterkende activiteiten: belasting van het lichaam met het eigen lichaamsgewicht. Voorbeelden van botversterkende activiteiten zijn: hardlopen, traplopen, springen, volleybal en dansen. Met fietsen of zwemmen belast je je botten veel minder.

Advies: wissel de verschillende soorten beweging/oefeningen goed af! 

Tips om makkelijker meer te gaan bewegen:

 • Denk je, ik heb geen tijd om te bewegen? Bedenk dan dat een half uur per dag bewegen 2% van je dag is. Zo klinkt het meteen een stuk makkelijker en dan heb je nog genoeg tijd om die andere 98% van je dag goed in te vullen! Een goed bestede 2% zou ik zeggen!
 • Kies een activiteit die je leuk vindt. Vind je bijvoorbeeld padel of tennis leuk? Dan is dat een stuk makkelijker om te gaan doen dan jezelf verplicht richting de sportschool te slepen. 
 • Zoek een sport of wandel/fiets-maatje. Samen sporten/bewegen is altijd leuker. Als je eenmaal de afspraak hebt staan, maakt het dat ook makkelijker om echt te gaan. 
 • Maak een planning. Zorg ervoor dat je aan het begin van de week bedenkt wanneer je de tijd hebt om te bewegen/sporten. Ga je bijvoorbeeld op je fiets naar je werk? Ga je een korte wandeling maken of een paar oefeningen doen tijdens je pauze op de weg? Zet de beweegmomenten ook in je agenda of zet een timer op je telefoon die je eraan herinnert even te gaan lopen. 
 • Ga in kleine stapjes meer bewegen in het dagelijkse leven. Misschien kan je wel wat vaker naar school lopen of fietsen? Misschien lukt dat niet op alle dagen, maar misschien wel 2 dagen in de week. Pak vaker de trap in plaats van de lift. Loop altijd een paar rondjes rond je vrachtwagen of bus tijdens je pauze of een paar keer op en neer op de parkeerplaats. 

Veel plezier!