Bruine of witte eieren?

Met een heerlijk paasweekend achter de rug is het tijd voor het antwoord op een vraag die wij onszelf allemaal wel een keer gesteld hebben: wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?
Wij zochten het voor je uit!

Qua smaak is er geen verschil, maar toch kiezen we massaal voor bruine eieren. De witte eieren kennen hun plek onderaan het schap in de supermarkt.

Waar komt het slechte imago van het witte ei vandaan? 

De keuringsdienst van waarde zocht het uit en dit was hun antwoord:
In de vorige eeuw werd een wit ei vaak geassocieerd met de legbatterij kip. De goedkope manier van kippen houden en eieren produceren was geen fijne manier van leven voor de kippen. Nederlanders weigerden de industrie te steunen en stapten massaal over op scharreleieren. Die waren vaak bruin van kleur. 

Welke kleur een ei krijgt kan voorspelt worden.

En nee daar hoef je geen waarzegger voor te zijn!
Om de kleur te voorspellen moeten we kijken naar de oorlellen van de kippen. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en een kip met een wit oorlelletje legt een wit ei. 

Een wit ei heeft eigenlijk een boel voordelen.

In 2012 werd in de EU het houden van legbatterij kippen verboden, maar het imago van het witte ei is nooit hersteld. Zonde, want hierdoor gebruiken we niet de voordelen die er wel zijn. 

Witte kippen (met een witte oorlel) hebben minder voer nodig om een ei te produceren. Minder voer betekent minder grondstoffen en dit maakt de eieren duurzamer. De productie is dan ook efficiënter.
Dit maakt witte eieren niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor jouw portemonnee! 

Maak jij voortaan ook een andere keus in de supermarkt? 

Wil je meer van dit soort handige weetjes en antwoorden op de vragen die in jouw hoofd rondzweven? Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij helpen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons (beeld)bellen.