De goede eigenschappen van kaneel
Kaneel, een specerij bekend om zijn heerlijke geur en unieke smaak, wordt in veel winterse dranken en gerechten gebruikt. Vooral in de herfst en winter. Maar naast de heerlijke geur en smaak zijn er ook veel gezondheidsvoordelen gevonden. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.
De voordelen:
- Kaneel bevat een hoge concentratie antioxidanten, ook wel polyfenolen genoemd, die helpen bij het voorkomen van cel beschadigingen.
- Kaneel kan een bijdrage leveren aan een stabielere bloedsuikerspiegel, doordat het de gevoeligheid voor insuline verbetert. Heel gunstig bij mensen met een insulineresistentie of diabetes type 2.
- Ontstekingsremmende eigenschappen die bijvoorbeeld bij artritis en bepaalde hart- en vaatziekten handig kunnen zijn.
- Antibacteriële eigenschappen, waarbij kaneel kan bijdragen aan het bestrijden van bacteriële infecties en schimmelinfecties. Maar ook in een gerecht kan het de houdbaarheid van het gerecht verlengen.
Kaneel is te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Het versterkt vooral aroma's en maakt gerechten "warmer" voor je gevoel. Denk aan stoofschotels, curries, ontbijtbowls en desserts.
Let er wel op dat je niet overmatig kaneel gebruikt. Een overmatig gebruik van kaneel kan schadelijk voor de lever zijn.