De ramadan is begonnen

Voeding tijdens Ramadan

Voeding is erg belangrijk tijdens de ramadan. De maand Ramadan is een van de periodes waarin het onderwerp voeding speciaal op de agenda staat. Lange uren honger en beperkte maaltijden kunnen ons bang maken. Het is daarom belangrijk om iftar- en sahur-menu's vooraf in te plannen om de weerstand sterk te houden en te zorgen voor voldoende vochtinname.

Burcu geeft je graag antwoord op een aantal vragen. 

Is vasten slecht voor je weerstand?
Als je geen chronische ziekte hebt, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, nierfunctiestoornissen en/of die regelmatig medicijnen gebruiken, verzwakt het vasten je weerstand niet. Het belangrijkste is dat je tijdens de maaltijden voldoet aan je dagelijkse behoeftes. Je hoeft niet ' vaker kleinere beetjes' te eten om gezond te kunnen zijn!

Wat te eten voor Iftar (zonsondergang)?
Verbreek als eerste het vasten met een glas water. Daarna kan je verder gaan met 1-3 kleine gedroogde dadels of 2-3 olijven om de bloedsuikerspiegel op een evenwichtige manier te verhogen. Om spijsverteringsproblemen te voorkomen kan je ervoor kiezen om eerst een kom soep te drinken voordat je met het hoofdgerecht begint. Zelfgemaakte bouillonsoepen kunnen een goede keuze zijn met zowel een rijke voedingswaarde als een weerstand verhogende effect. Vlees- en kippenbouillon zijn ook probiotische voedingsmiddelen en kunnen worden gebruikt om obstipatie tijdens de ramadan te voorkomen. Vegetariërs kunnen in plaats daarvan kiezen voor gemengde groentesoepen. Seizoensgroenten in verschillende kleuren hebben de voorkeur in hoofdgerechten, bulgur, volkoren basmatirijst, zilvervliesrijst, gekookte en gekoelde aardappelen hebben de voorkeur als koolhydraatbronnen en zet veel groene salades op tafel.

Wat te eten in Sahur (zonsopgang)?
Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die gedurende lange tijd verzadiging en energie zullen bieden. Kies bijvoorbeeld voor eieren. Daarnaast dagelijks een lichte maaltijd bestaande uit kwark of hüttenkäse, olijven en groenten met 2 sneetjes volkoren boterhammen. Yoghurt met havermout, fruit en noten zijn gemakkelijke alternatieven. Wanneer je regelmatig sport kun je kiezen voor een extra portie melkproduct. Voor een langer verzadigingsgevoel kan pindakaas of tahin toegevoegd worden. 

Vocht tijdens de Ramadan
Vocht innemen, hydratatie, een van de belangrijkste zaken voor de algemene gezondheid, wordt tijdens de ramadan nog belangrijker. Ook omdat het warm zal zijn tijdens de Ramadan. Verbreek het vasten met een glas water. In de periode van iftar tot sahur is het essentieel om minimaal 8 tot 10 glazen water te drinken door het in de loop van de tijd die mag eten en drinken te spreiden. 1-2 flessen mineraalwater tussen iftar en sahur zijn belangrijk voor vocht en elektrolyten. 

Beweging tijdens de Ramadan
Maak kleine wandelingen tijdens de Ramadan. Na de iftar is het aan te raden om een wandeling te maken.  Fysieke activiteit is de beste manier om het metabolisme te stimuleren, dat overdag vertraagd was. Deze wandeling zal ook gunstig zijn voor de spijsvertering. 

Hulp van een diëtist
Een diëtist kan je helpen om een volwaardig voedingspatroon te vinden en geeft je ook gepersonaliseerde adviezen voor tijdens de ramadan. Wil je een afspraak maken voor gepersonaliseerde adviezen voor tijdens de ramadan? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.