Duurzaam eten, waar kan ik op letten?
Duurzaam eten is goed voor het milieu én je gezondheid. Maar waar begin je?
De 3 belangrijkste stappen die je kunt zetten zijn:
- Minder vlees en meer plantaardig eten.
- Minder voedsel verspillen.
- Niet meer eten dan je nodig hebt.
Bekijk hier 7 extra tips om duurzamer te eten:
- Eet minder vlees door vaker te kiezen voor peulvruchten en noten.
- Verspil zo min mogelijk voedsel door te koken en kopen op maat.
Eet jij weleens kliekjes? Dit is een goed begin! Minder verspillen levert veel winst op voor het milieu.
- Eet op maat en niet te veel snacks en snoep.
Elk lichaam heeft eten en drinken nodig. Door niet meer te nemen dan je nodig hebt, wordt er niet meer voedsel gemaakt en vervoerd dan nodig. Dat is gunstig voor het milieu.
- Drink vooral kraanwater, thee en koffie.
Voor het milieu is kraanwater de beste keuze.
- Eet voldoende zuivel en kaas, maar niet meer dan nodig. 2 tot 3 porties zuivel (150 ml per stuk) is voor de meeste mensen voldoende. Uiteraard zijn er uitzonderingen.
- Kies seizoensproducten en kijk naar de herkomt.
Ze belasten het milieu minder, omdat ze snel van het land naar de winkel gaan.
- Kies voor producten met duurzaamheidskeurmerken.
Op producten staan soms duurzaamheidskeurmerken. Vind je het milieu belangrijk? En wil je dat dieren een beter leven hebben? Kies dan voor duurzame producten met een keurmerk. Voorbeelden zijn Biologisch en Beter Leven voor vlees en eieren, en MSC of ASC voor vis. Kies bij koffie en thee voor Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance.
Op zoek naar persoonlijke begeleiding op het gebied van duurzaamheid? Maak dan een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.