Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk

Acht op de tien Nederlands heeft goede voornemens. Vaak staat op nummer 1: afvallen en meer bewegen. We horen maar al te vaak op ons spreekuur, daar heb ik geen tijd voor. Ik kan echt niet vaker gaan wandelen, ik kan echt niet wat extra groenten klaarmaken tijdens de lunch, ik heb er gewoon geen tijd voor. Komt jou dat bekend voor? 

Geen tijd of geen prioriteit

Deze uitspraak ken je vast wel. Hij is niet altijd even leuk, maar geeft vaak wel aan waar het probleem ligt. Als je gewoonten wil gaan veranderen dan kost dat energie en ook tijd. Je vindt het belangrijk om wat te veranderen aan je gewoonten, dus dan zal je daar ook tijd voor moeten maken en zo wordt het ook prioriteit. 

Die goede voornemens zijn erg leuk en handig om te maken, maar het belangrijkst is dat ze op een goede manier worden uitgevoerd. Dus hoe vallen we op een gezonde manier af? Of hoe kunnen we onze leefstijl gezonder maken? 

Een aantal tips voor de goede voornemens:

  • Denk in kleine stapjes. Maak korte en lange termijn doelen. Dit werkt vaak het beste om het ook op de lange termijn vol te houden. Bedenk wat je op de lange termijn wil bereiken. , bijvoorbeeld 25 kg afvallen (je lange termijn doel). Maar bedenk ook korte termijn doelen, zoals: in januari (in 4 weken tijd) 2-4 kg afvallen.  
  • Maak haalbare doelen. Heb je als doel bedacht om iedere dag te gaan sporten? Maar weet je van tevoren al dat dit niet haalbaar is vanwege een drukke baan of opleiding. Dan is het gevaar dat het doel niet lukt en je het helemaal laat vallen. Bedenk iets wat haalbaar is, ook al is het dan wat minder dan dat je zou willen. Zo stel je jezelf niet teleur. 
  • Leg doelen vast. Schrijf ze op en hang ze op een plek waar je ze kunt zien. 
  • Maak duidelijke doelen voor jezelf. ‘Minder eten en meer bewegen’ is nogal vaag. Hoe wil je dit specifiek aanpakken? Bijvoorbeeld als beweeg doel: 2x per week naar de sportschool en 1x per week een wandeling van 45-60 minuten. 

Hebben jullie nog wat extra hulp nodig met de goede voornemens? Meld je dan hier aan voor het gratis e-book.

Jullie kunnen uiteraard ook terecht bij één van onze (kinder)diëtisten in Voorburg of Den Haag.