Een werkdag van Burcu

Het is vandaag woensdagmiddag, voor mij een dag vol met huisbezoeken. Dat vind ik superleuk, lekker reizen naar mijn cliënten en frisse lucht tussendoor. Klinkt dat niet beter dan in een kantoor ruimte zitten? Benieuwd hoe zo een dag er voor mij uitziet? Vandaag neem ik jullie mee in mijn huisbezoeken. 
Vaak begin ik deze dag thuis. Ik laad mijn telefoon en laptop volledig op, zodat ze de hele middag meekunnen. Anders moet ik bij elk huisbezoek een stopcontact vinden, dat is niet altijd makkelijk als je dichtbij de cliënt wil zitten!

Ik lees daarna mijn mails door en ik verwerk alle inkomende mailtjes. Daarna kijk ik in mijn agenda hoe de planning eruit ziet voor vanmiddag. Ik lees kort de gegevens van mijn cliënten door om even weer helder te zijn over de situatie. Ook bel ik ze allemaal na om aan te geven dat ik vanmiddag langs kom, want er zijn wel wat ouderen die het weleens vergeten of die niet thuis zijn door onverwachte opnames. Anders moet ik er helemaal naar toe rijden en dat is zonde van de tijd als de deur niet open wordt gedaan! Ze kunnen zich ook meteen voorbereiden op het gesprek, als ze weten dat ik er straks aan kom.  
Vervolgens noteer ik de adresgegevens op mijn mobiel. Ik pak mijn spullen en stap de auto in. Ik kijk naar de adressen en zet de navigatie aan. Zo weet ik ook meteen hoelang ik van de ene naar de andere locatie duurt en kan ik bij bijzonderheden cliënten melden dat ik iets later ben. 
Aangekomen bij mijn eerste huisbezoek. Ik parkeer mijn auto en doe de parkeerschijf voor de autoruit. Ik bel aan en wacht netjes totdat de deur open gedaan wordt. Vaak zijn het ouderen met ondervoeding die ik bezoek. Bij deze mensen doe ik soms ook een bio-impedantie meting (BIA meting, een meting van het hele lichaam). Tijdens de bio impedantie meting wordt de spiermassa bepaald. Die bespreek ik dan achteraf met de cliënt. Vaak vinden ze dit heel leuk om te zien. 

Mijn eerste cliënt was een vervolgafspraak , dus ik ben daar 30 minuten mee bezig geweest. Lekker in een thuissfeer een gesprek kunnen voeren, heerlijk! Zo zie je ook meteen hoe de thuissituatie eruit ziet en kan je als diëtist beter bepalen welke adviezen aansluiten en wat de mogelijkheden zijn. Na het gesprek zeg ik netjes gedag en ik stap weer de auto in naar mijn volgende huisbezoek. Aangekomen bel ik weer aan en loop ik naar de woonkamer. Ik neem plaats en ik begin mijn gesprek met de mevrouw. Een mevrouw met ondervoeding, die ook drinkvoeding gebruikt. Ik ben gaan evalueren hoe het gegaan is. Mevrouw was zeer tevreden, ze had meer energie en voelde zich minder ziek. En ze was een kilo aangekomen! Wat was ze blij. We hebben afgesproken dat ze nog doorgaat met de drinkvoeding. Ik heb meteen een flesje voor haar ingeschonken op verzoek. Toen ze aan het drinken was, hebben wij een vervolgafspraak gemaakt. Daarna weer op naar de volgende. 

De volgende was een nieuwe cliënt. Een oudere mevrouw met een hoog cholesterol en hoog gewicht. We hebben eerst kennis met elkaar gemaakt en hebben wat algemene vragen doorgenomen. Mevrouw heeft haar doelen en behoeftes aangegeven. Ik ben hier op ingegaan en heb voedingsadviezen gegeven die hierbij aansluiten. Ook hebben we samen een informatiemateriaal over hoog cholesterol met elkaar doorgenomen en mevrouw heeft wat vragen gesteld. We hebben het gewicht geëvalueerd op haar weegschaal en hebben daarna een nieuwe afspraak gemaakt. Mevrouw gaat aan de slag met de adviezen. Ze was er heel enthousiast over. Het gesprek heeft iets langer dan een uur geduurd. 

Nou op naar het laatste huisbezoek van de dag. Weer een vervolgconsult deze keer voor een echtpaar met ondergewicht. Het was wel iets verder rijden, maar ik was netjes op tijd. In de woonkamer zijn wij eerst een babbeltje gaan houden, meneer en mevrouw waren hun weekendje weg aan het vertellen. Wat hadden die het leuk met elkaar gehad! Met de voedingsadviezen was het ook goed gegaan. Ook tijdens hun weekendje weg hebben ze zich hier keurig aangehouden. Zelfs de drinkvoeding hadden ze meegenomen. Echter liep mevrouw ergens tegenaan: ze wilt dit keer iets anders, want de drinkflesjes was ze zat. We zijn samen gaan zoeken naar de mogelijkheden. De poeders en soepjes leken haar niks, maar de puddinkjes wel. Dat zou een makkelijke aanvulling zijn na haar warme maaltijd. Die zou ze dan als toetje, maar dan met meer eiwitten, kunnen eten! Ik ga deze bestellen als ik weer thuis ben. 

Na mijn laatste gesprek ben ik naar huis gaan rijden, vaak doe ik hier een half uur over. Thuis aangekomen ben ik weer mijn laptop en telefoon gaan pakken. Op mijn laptop doe ik dan de laatste dingetjes voor die dag, drinkvoeding voorschijven, verlengen en andere administratieve werkzaamheden voor mijn cliënten. Nou dan is de dag voorbij! Wat een leuke dag!