Mijn werkdagen zijn altijd erg afwisselend. Dat komt omdat ik naast de spreekuren, voorlichtingen en congressen waar ik wel eens spreek, ook de randzaken van de praktijk regel als praktijkeigenaar. Ik ben dus niet alleen diëtist, maar ook telefoniste, it-er, HR adviseur, facilitair medewerker, manager, directie, alles in 1. Nooit een saaie dag dus!
Ochtend
Op woensdagochtend werk ik om de week. En vandaag staat ons werkoverleg gepland. We overleggen met alle collega’s 1,5 uur over alle zaken die belangrijk zijn om te weten. Zo staan alle neuzen dezelfde kant op en we bespreken ook casussen met elkaar om van elkaar te leren en elkaar op weg te helpen. Daarnaast is het erg leuk om elkaar elke 4 weken even te kunnen spreken, omdat we altijd op verschillende locaties aan het werk zijn en elkaar weinig zien. Dit helpt ons om meer als een team te werken en ons een team te voelen.
Voor het werkoverleg verwerk ik mails, betaal facturen, bekijk de zakelijke kant van de praktijk, werk ik aan nieuwe mogelijkheden of los problemen op. Ook schrijf ik blogs of maak een filmpje voor de socials. Ik bel met huisartsen of andere diëtisten om te overleggen of te bekijken of we kunnen samenwerken.
Deze ochtend heb ik ook een kort overleg met Hadoks, onze partner voor de ketenzorg, waarin we mensen met Diabetes, hart- en vaatziekten of COPD samen met de praktijkondersteuner van de huisarts en de huisarts begeleiden. Vanuit mijn functie als bestuurslid van de Haagse Eerstelijns Diëtisten overleggen we met Hadoks over allerlei zaken rondom de ketenzorg en we onderhandelen over het tarief voor de diëtisten. Ook belangrijk om een goedlopende praktijk te kunnen bestieren.
Spreekuur
Op de woensdagen dat ik werk heb ik in de middag spreekuur. Vandaag is het een afwisselend spreekuur, dat ik samen met onze diëtist in opleiding doe. Afhankelijk van de complexiteit van de zorgvraag van de cliënt, doet zij of ik het consult. En uiteindelijk leiden we haar op om helemaal zelf alle consulten te doen, zodat ze na haar afstuderen over 2 maanden een volwaardig diëtist is en meteen aan de slag kan.
We starten met een jongen van 8 jaar, die intensief sport en voor de 2e keer bij ons komt. Ondanks het intensieve sporten is zijn gewicht toch wat te hoog en dat zorgt ervoor dat hij sneller moe is dan zijn teamgenoten. We meten en wegen hem en hij blijkt sinds de vorige keer 0,5 cm te zijn gegroeid en zijn gewicht is gelijk gebleven. En dat is ook het doel bij kinderen die te zwaar zijn. Gewicht gelijk houden en groeien in de lengte, zo groeien ze vanzelf naar een gezond gewicht. Hij heeft het heel goed gedaan! We bespreken nog hoe hij om kan gaan met Sint en de Kerstdagen die eraan komen, zodat hij een goed plan heeft voor deze soms wat moeilijke dagen als je gezonder wil eten. We maken een nieuwe afspraak voor over 4 weken.
Daarna zien we een oudere dame die teveel gewicht was verloren. Met name omdat ze te weinig was gaan eten door allerlei omstandigheden. Deze mevrouw is mooi aangekomen in gewicht met 1 flesje drinkvoeding per dag dat we haar hadden voorgeschreven. Ze vindt de smaak alleen niet zo lekker, dus we zijn samen op zoek gegaan naar een alternatief en zorgen dat mevrouw dit alternatief thuis bezorgd krijgt. We spreken af haar volgende week even te bellen hoe dit bevalt.
Ook zien we een 11 jarig meisje met een te hoog gewicht. Zij had al een gezond voedingspatroon op een paar details na en door deze details aan te passen in haar voeding is zij deze maand niet aangekomen in gewicht, maar wel gegroeid! Ook goed bezig en over 4 weken zien we elkaar weer.
We spreken online een moeder van een 5 maanden oude baby met vermoedelijke koemelkallergie waar pindakaas en ei geïntroduceerd moest worden via de eerste hapjes. Ze zijn daarmee gestart afgelopen maand en het gaat hartstikke goed! Ze kunnen door naar de volgende fase van meer stukjes in de voeding en zo gaat deze baby steeds meer met de pot mee eten richting 1 jaar. We spreken elkaar weer over 8 weken.
Daarna zien we nog een 22 jarige vrouw met darmklachten, zoals obstipatie en een opgeblazen gevoel. We zien haar voor de eerste keer en dan plannen we ruim de tijd om veel vragen te stellen en een goede indruk te krijgen van hoe we iemand het beste kunnen begeleiden om hun doel te behalen. We vragen goed door op haar klachten en laten haar scores geven aan de ernst daarvan. Daarmee kunnen we volgende keer ook goed bepalen of het advies dat we gegeven hebben ook voldoende werkt. Ze krijgt het advies om regelmatiger te gaan eten, meer vezelrijke voeding te eten en voldoende te drinken. En daarnaast elke dag een half uur te bewegen. Over 4 weken zien we elkaar weer om te bekijken of dit haar ook helpt.
Als laatste spreken we online een jongedame die ik al een aantal jaren begeleid. Inmiddels woont ze in het oosten van het land, maar we spreken elkaar elke 8 weken via Teams. Het gaat niet helemaal goed met het streven naar haar doelen. We bespreken uitgebreid hoe zij veranderingen kan aanbrengen om weer op het goede pad te komen. Ze gaat daarmee aan de slag en we plannen een nieuwe afspraak in.
Afronden
Inmiddels is het 17 uur en het spreekuur is afgelopen. Ik noteer de laatste details van de consulten in de dossiers, maak de machtiging aan voor nieuwe drinkvoeding voor de mevrouw die zo afgevallen is en ik verwerk nog de mails die zijn binnengekomen. Om 17.30 stap ik op mijn fiets. Als ik thuis kom is manlief nog met de jongste bij de hockeytraining. Ik check even bij oudste dochter hoe haar dag was en of haar huiswerk gemaakt is en geef middelste dochter een dikke knuffel. Tijd om te gaan koken, zodat we om 18.30 samen kunnen eten. Morgen weer een dag om te werken.