Eetbare bloemen, hoe en wat?

Eetbare bloemen op je bord. Je kan ze gebruiken om het gerecht op te vrolijken OF gebruik ze om een gerecht te kruiden of smaak aan thee te geven. Hierbij onze top vijf eetbare bloemen, met onderaan wat extra tips en weetjes.

Eetbare bloemen zien er niet alleen leuk uit, ze bevatten ook nog eens veel gezonde stofjes, zoals diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Eetbare bloemen zijn te koop in de supermarkt of soms bij een groenteboer. Je kan ze ook zelf zaaien en plukken. Bewaar de eetbare bloemen in de koelkast. Pluk niet zomaar bloemen in het wild, je weet nooit wat ermee gebeurd is. Ze kunnen bijvoorbeeld bevuild zijn door verkeer of dieren.

Onze top 5

 1. Viooltjes
  Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar. Voeg ze toe aan een salade of kook ze mee in een groentesoep. Sommige viooltjes hebben ook een heerlijke geur. 
   
 2. Oost-Indische kers
  Alles behalve de wortel is eetbaar. De kleuren zijn prachtig en ze smaken licht pittig. Misschien wat vergelijkbaar met de smaak van radijsjes of tuinkers. Oost-Indische kers geeft een lekkere smaak in salades of hartige hapjes.   
   
 3. Dropplant
  De dropplant kan vanwege de drop/anijsachtige smaak van de bloemetjes en de bladeren voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Eén van de bekendste is thee, maar je kan bijvoorbeeld ook de bloemetjes door de salade mengen.
   
 4. Rozen
  Alle rozenblaadjes zijn eetbaar (zolang ze niet bespoten zijn), maar de rode en geurende soorten verdienen wel de voorkeur. Maak er een heerlijke thee mee of gebruik gesuikerde blaadjes als snoepje of decoratie van een toetje of taart. 
   
 5. Vlierbloesem
  Vlierbloesem ruikt muskusachtig, en die geur is ook goed merkbaar in dranken en gerechten met deze prachtige witte bloemetjes. Voeg de bloesems toe aan romige toetjes en taarten en beignets. In de herfst veranderen de blaadjes in besjes, waarmee een lekkere siroop gemaakt kan worden.  

Meer van dit soort weetjes? Maakt dan nu een afspraak, telefonisch of op locatie in Voorburg of Den Haag. Wij helpen je graag!