Er is steeds meer aandacht voor de voedzaamheid van insecten, bijvoorbeeld sprinkhaan, krekels, rupsen, mieren en bijen. Misschien heb je er wel berichten over zien langskomen: de toevoeging van insecten in je eetpatroon.
De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. De Europese Unie heeft ook toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten in voedingsmiddelen, waaronder krekelmeel.
Insecten bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B.
Kun je insecten veilig eten?
In Nederland worden insecten sinds kort ook gekweekt. Insecten die je in Nederland kunt kopen zijn veilig om te eten. Bedrijven die insecten kweken moeten aan veiligheidseisen voldoen en het bedrijf moet geregistreerd zijn bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees. Zo zetten insecten voeding veel efficiënter om in vlees dan varkens, kippen en runderen. Ook is er minder water en ruimte nodig om insecten te kweken en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager.
Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je insecten beter niet onverhit kunt eten. Net als gewoon vlees is insectenvlees gevoelig voor de groei van schadelijke bacteriën.
Regels rondom insecten
De Europese Unie staat toe om krekelmeel en kleine meelwormen in producten te gebruiken. Vorig jaar werden al de treksprinkhaan, de gele meelworm en de huiskrekel goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen. De veiligheid is uitgebreid getest door de Europese voedselveiligheidsorganisatie.
Voor menselijke consumptie moeten insecten altijd volledig verhit zijn geweest om te voorkomen dat ziekteverwekkers kunnen worden overgedragen. Daarnaast moeten producenten die insecten verwerken in hun voedingsmiddelen dat duidelijk vermelden op het verpakkingsetiket.
Ook moeten producenten altijd aangeven om welk type insect het precies gaat. Dat is ook van belang omdat sommige mensen mogelijk allergisch zijn voor insecten, al moet dat nog verder worden onderzocht. Het zou vooral gaan om mensen die allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren of huisstofmijt.
Naamgeving
Als een product insecten bevat dan wordt dat op het etiket niet alleen vermeld met de Latijnse naam van het insect, maar ook met de naam die gebruikt wordt in het land waar het product wordt verkocht.
Het gebruik van insecten in voedingsmiddelen voor consumenten is trouwens niet nieuw. Een rode kleurstof die bijvoorbeeld gebruikt wordt om roze koeken hun kleur te geven, wordt verkregen uit bladluizen.
Hulp van een diëtist
Wil je graag veranderingen in je eetpatroon aanbrengen? Met of zonder insecten. Neem gerust contact op om een afspraak in te plannen met één van onze diëtisten. We bieden ook een consult aan per telefoon of beeldbellen als je liever niet naar de locatie komt. En ook komen we naar je toe, als je niet meer mobiel genoeg bent om naar ons te komen.