Eiwitsupplementen

Eiwitsupplementen 

Je hebt het vast al vaker voorbij zien komen eiwitshakes, eiwitrepen, eiwitsupplementen en poeders. Het is een populaire toe voeging aan het dieet van vele sporters. Maar is het wel zo gezond en hebben we het wel echt nodig? 

Wanneer je gaat sporten of een intensieve inspanning hebt geleverd heeft je lichaam extra bouwstoffen nodig. Het liefst in de vorm van eiwitten. De eiwitten helpen je spieren sneller te herstellen en te laten groeien. Uit onze eigen voeding halen we ook veel eiwitten zoals uit vlees, kip, vis, eieren en zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en melk. Daarnaast halen we ook eiwitten uit plantaardige voeding zoals noten, volkoren graanproducten en peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en linzen. 

Maar wanneer heb je dan ook daadwerkelijk eiwitsupplementen nodig?

Wanneer je meerdere keren per week intensief sport of niet voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding kan halen. Let hierbij op dat je kiest voor een product met geen tot weinig toegevoegde suikers.

Daarnaast lijken producten met caseïne- of wei-eiwitten (melkeiwitten) het meest optimaal te zijn voor spiergroei en is de verdeling van eiwitten op een dag ook belangrijk. Probeer zo’n 20-30 gram eiwit per eetmoment (ontbijt, lunch, hoofd) binnen te krijgen. Dit helpt je gedurende de dag om je spieren te herstellen, te laten groeien. En de eiwitten geven je een verzadigd gevoel. Dit laatste kan ook erg gunstig zijn tijdens een afvalproces. 

Meer vragen over sporten en voeding? Uiteraard zijn niet alleen eiwitten de nodige bouwstoffen. Dus mocht je persoonlijk advies willen, neem dan snel contact met ons op voor een (online) afspraak.