Feiten en fabels over voeding

Is rood vlees ongezond? Word je dik van alcohol?
Over voeding gaan allerlei verhalen rond. Ook verhalen die niet gebaseerd zijn op feiten uit onderzoek. We scheiden een aantal feiten en fabels in deze blog. Benieuwd? Lees snel verder.

  1. Extra vitamines slikken is nodig om gezond te blijven. Een fabel.
    Voor velen geldt dat we voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen door gezond en gevarieerd te eten. Toch zijn er bepaalde groepen (zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen) die extra vitamines nodig hebben.
     
  2. Vet is slecht voor je. Een fabel. 
    Er zijn ook essentiële vetter, dit betekent dat we deze vetten nodig hebben en uit onze voeding moeten halen. Essentiële vetten zijn onder andere belangrijke bouwestoffen. Sommige vetten zijn wel slecht voor de gezondheid, dit zijn verzadigde en transvetten. Daarnaast leveren vetten veel energie, eet er niet te veel van.
     
  3. Veel rood vlees eten is ongezond. Een feit.
    Rood vlees is het vlees van zoogdieren, zoals rund- en varkensvlees. Volgens onderzoeken is er een aannemelijk verband tussen rood vlees eten en het risico op een beroerte, diabetes en verschillende soorten kanker. Dit verband is nog sterker voor bewerkt rood vlees zoals ham en worst. Eet daarom niet te veel (bewerkt) rood vlees.
     
  4. In groente zit vooral vitamine C. Een fabel.
    Vitamine C zit met name in fruit en in sommige groentesoorten, waaronder paprika en kool. In veel andere groenten zit een stuk minder vitamine C. Maar daar zitten weer tal van andere vitamines en mineralen in. Zo zit in spinazie veel foliumzuur en in wortel veel vitamine A.
     
  5. Van alcohol word je dik. Half feit, half fabel.
    Alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Hierdoor krijg je gemakkelijk meer energie binnen dan je nodig hebt. De alcohol die je lichaam niet gelijk verbrandt, zet je lichaam om in vet. Er is echter niet bewezen dat dranken met alcohol dikmakender zijn dan andere calorierijke voedingsmiddelen. Toch kun je dat biertje of glas wijn voor je gezondheid beter laten staan.
     
  6. Vis en spinazie kun je beter niet samen eten. Een fabel.
    Dat werd inderdaad vroeger gedacht. Er zouden schadelijke stoffen ontstaan in je lichaam. Inmiddels zijn we erachter dat dat niet waar is.
     
  7. Havermelk is een goede melkvervanger. Een fabel.
    Niet helemaal, het bevat namelijk een stuk minder eiwit dan melk. Ook bevat het van nature niet dezelfde vitamines en mineralen. Sommige varianten voegen deze vitamines en mineralen wel extra toe aan de haverproducten. 
     
  8. Biologische producten zijn gezonder. Een fabel.
    De term ‘biologisch’ zegt iets over de manier waarop de grondstoffen van een product zijn verbouwd, niets over de voedingswaarden. Er bestaat bijvoorbeeld ook biologische suiker.