Gebruik jij ‘de eetwissel’ al?

Gezonder willen eten staat bij veel mensen hoog op hun prioriteitenlijst. Helaas gaat de uitvoering vaak volgens het alles of niets principe. Dagen of weken alle juiste keuzes maken, één misstap begaan en meteen terugvallen in het oude ongezondere eetpatroon. Want “het is nu toch al mislukt”. Herken jij jezelf hierin? Lees dan snel verder. 

Kleine aanpassingen
Op lange termijn structurele veranderingen doorvoeren vergt een hoop kracht. Gewoontes die je jaren hebt opgebouwd, pas je niet van de ene op de andere dag aan. Te grote veranderingen zijn moeilijk vol te houden. Kies liever voor kleine aanpassingen en ga voor een eetwissel. Met de eetwissel wordt het aanpassen van jouw voedingspatroon makkelijker. 

Eetwissels
Hoe werken eetwissels? Kijk naar jouw eigen eetpatroon en verander deze stapsgewijs door eetwissels te maken. Het kan zijn dat een bepaalde eetwissel nog een te grote stap is en dat er een tussenstap nodig is. Denk bijvoorbeeld aan water drinken in plaats van frisdrank. Wellicht wil je eerst overstappen op Light-varianten of zero limonade. Gaat dit een tijdje goed en kost het dagelijks minder moeite? Kijk dan welke eetwissels je nog meer kan maken.  

Voorbeelden

Een handje ongezouten noten in plaats van een bakje chips. 
In chips zit veel zout en ongezond vet. Als je een handje ongezouten noten eet, snack je gezond en krijg je goede vetten binnen.

Volkoren brood in plaats van witbrood.
Witbrood mist het belangrijkste ingrediënt van een gezond brood, namelijk de vezels!
Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en geven ons langer een vol gevoel. 

100% pindakaas in plaats van chocopasta.
Chocopasta zit vol suiker en verzadigd vet. Dan liever 100% pindakaas! Daar is geen zout of suiker aan toegevoegd. En er zitten ook nog eens veel goede vetten in.

Fruitsalade in plaats van een smoothie.
De fruitsalade wint van de smoothie. Met een smoothie krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Bedenk maar: 4 gepureerde sinaasappels drink je zo op, maar zoveel opeten lukt niet zo snel.

Meer inspiratie
Meer inspiratie nodig? Kijk op de website van het Voedingscentrum.
Vind je het lastig om te weten waar te beginnen of heb je een stok achter de deur nodig? Wij helpen graag! Ook een eenmalige afspraak is mogelijk.