Gedragsverandering, maak het jezelf makkelijk

Je wil graag een paar kilo kwijt of gezonder gaan eten. Dit lukt je de eerste week prima, maar daarna wordt het steeds lastiger en na 3 weken gooi je de handdoek in de ring. Het gaat je toch nooit lukken. 
Maar wat anderen kunnen, kan jij ook, echt! Hieronder vind je 4 tips om gezonder eten, meer bewegen of andere voornemens die je hebt, ook daadwerkelijk uit te voeren en te blijven volhouden. 

Tip 1: Maak het concreet
Maak een concreet en uitvoerbaar plan. Maak realistische als-dan plannen. Zoals bijvoorbeeld als ik een etentje heb, mag ik een hoofdgerecht kiezen dat ik onwijs lekker vind, maar ik neem dan wel thee of koffie met een koekje aan het eind van de maaltijd in plaats van een toetje. Of als ik me verdrietig voel, ga ik niet eten, maar bel ik mijn beste vriendin. 

Tip 2: Maak het aantrekkelijk
Koppel iets wat je heel leuk vindt aan een actie die je minder leuk vindt, maar wel zorgen dat je je gedrag verandert. Zoals het uur sporten afsluiten met een heerlijke douche of een warm bad. Maak nieuwe gewoontes aantrekkelijk door ze aan positieve ervaringen te koppelen. Zoals als ik een gezonde lunch eet, dan voel ik me in de middag energiek, zonder middagdip. 

Tip 3: Maak het makkelijk 
Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip van deze 4. Start klein, wil je gezonder gaan eten, denk dan niet dat je alles meteen moet veranderen, maar begin bijvoorbeeld met gezonder broodbeleg of niet meer snoepen op weekdagen. Als je dat onder de knie hebt, dan kan je weer iets anders aanpakken. Ook voor sporten geldt, pak het klein aan. Je kan wel meteen dagelijks een uur naar de sportschool willen, maar gaat dat ook lukken. Denk liever klein en ga bijvoorbeeld 2x per week als dat zeker weten in je agenda past. 

Tip 4: Zorg dat het voldoening geeft
We herhalen gedrag alleen als we er voldoening uithalen. Zoals het gevoel dat sporten je geeft naderhand. En de kilo’s die naar beneden gaan op de weegschaal. Maar niet altijd halen we hier onze voldoening uit, zorg dan dat je zelf zorgt voor een beloning. Zoals een leuk boek, mooi tijdschrift, nieuwe kleding of iets anders moois dat je al lang wil. 

En mocht het een keer niet lukken zoals je wil? Zet dan jezelf weer op het goede spoor. Met 1 misser is echt nog niet alles verloren. 

Meer tips? Schaf het gratis e-book 'Starten met een goed plan, meer succes' aan via onze webshop of maak een afspraak bij ons op het spreekuur