Geen snoepje maar aandacht!

Geen snoepje maar aandacht!

De eerste jaren van je kind zijn belangrijk voor de ontwikkeling van eetgewoonten. De basis voor het latere eetgedrag van je kind kan jij dus nu al helpen vormen. Je kunt als ouder een beloning inzetten om kinderen gezonder te laten eten. Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als hij of zij groter is. Maar hoe beloon je dan je kind? Dat vertellen we je hieronder. 

Belonen met eten geen goed idee
Hoe vaak beloon jij je kind met snoep? Bedenk alleen al een koekje na een lege broodtrommel of de zak met snoep die veel kinderen krijgen op een vrijdagavond. En dan hebben we het nog niet gehad over de opmerking, je krijgt een toetje als jij je bord leeg is of na het sporten krijg je een patatje. Het zijn allemaal beloningen met snoep of lekker eten. Je kunt je kind ook belonen met iets anders dan eten. 

Als je kinderen beloont met eten, leer je ze aan dat bij elke behaalde prestatie, groot of klein, iets lekkers hoort. Als een kind ouder wordt er steeds meer van een kind verwacht. Je kind moet meer presteren en die prestatie mag beloont worden, dat heeft je kind geleerd.  En waarmee je jezelf mag belonen weet je kind ook al. Namelijk met iets lekkers.

Met wat kan je wel belonen?
Natuurlijk is het niet raar of verkeerd om een kind een keer met een snoepje of iets anders lekkers te belonen, maar dat is niet iets om dagelijks te doen. Denk aan een verjaardagsfeestje met een stuk taart, dat gebeurt niet vaak.  Maar er zijn tal van andere beloningen te bedenken, die niet gekoppeld zijn aan iets lekkers eten. Bijvoorbeeld: Als jij je bord leeg eet, spelen we vanavond het spelletje dat jij graag wilt spelen. Als jij een nieuwe groentesoort gaat proeven krijg je een sticker en als je 10 stickers hebt, gaan we iets leuks doen. Of als je je glas melk drinkt mag je vandaag langer opblijven. 

Nog meer voorbeelden
•    Samen film kijken
•    Iets langer opblijven in het weekend
•    Samen een wandeling maken
•    Een cadeautje uit de grabbelton 
•    Een sticker op een stickervel (Bij 10 stickers een cadeautje)
•    Samen dansen
•    Naar het strand
•    Naar de speeltuin
•    Zelf je mooiste outfit uitkiezen voor school

Maak een afspraak
Is jouw kind een kritische eter en heb je al van alles geprobeerd om je kind meer te laten eten? En werkt dit tot nu toe niet? Maak dan eens een afspraak met één van onze kinderdiëtisten. Zij kunnen bekijken of je kind voldoende eet en geven je tips mee voor weer een gezellige sfeer aan tafel. En vaak heb je binnen een paar weken al resultaat! Lees ook ons gratis e-book van strijd naar gezelligheid voor een aantal tips.