Gesjoemel met brood verleden tijd

Brood is niet meer weg te denken uit onze keukens. Wit, bruin, volkoren, spelt, meergranen... Er is ontzettend veel keus. En wat is nou eigenlijk het verschil? Maar nog veel belangrijker: zijn de namen wel 100% juist?

In de afgelopen jaren hebben misleidende namen van broden de nodige kritiek gehad, bijvoorbeeld in het programma Keuringsdienst van Waren. En terecht. Geregeld worden er lok-ingrediënten gebruikt op verpakkingen om het product aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld Waldkornbrood en witbrood die dezelfde ingrediënten bevatten. Doordat er steeds meer broodsoorten en -namen bijgekomen zijn is een groot grijs gebied ontstaan. Als consument word je misleid en koop je niet wat je denkt te kopen.

Maar hier komt snel verandering in!
Per 1 juli 2020 gelden strengere regels voor bakkers, vastgelegd in het Warenwet besluit Meel en Brood. Bakkers hebben een overgangsperiode tot 1 juli 2022 om de veranderingen door te voeren. In dit besluit staat onder andere dat de kleur van brood niet meer bepalend is voor de naam, maar de ingrediënten en de gebruikte graansoort. Zo weet je precies wat je koopt!

Dit zal er in de praktijk als volgt uit komen te zien:
Als één graansoort wordt benoemd in de naam moet het meelbestanddeel voor minimaal 98% afkomstig zijn van deze graansoort. Spelt en maïs zijn momenteel vaak gemengd met tarwe en bevatten minder dan 98%. De bakkers hebben met de nieuwe regels de keus om de huidige samenstelling aan te passen of een nieuwe naam te geven die beide graansoorten benoemd. Daarnaast moeten bij meerdere granen de gebruikte graansoorten vermeld worden in de volgorde van de hoeveelheid waarin zij in het brood aanwezig zijn. Een brood met 94% tarwe en 6% maïs mag dus geen maïstarwebrood heten, maar tarwemaïsbrood.

Naast deze wijziging is er nog een belangrijke nieuwe regel voor broden. De benaming wit- , bruin- of volkorenbrood wordt niet meer bepaald door de kleur van het brood. Wit tarwebrood moet voornamelijk bloem zonder zichtbare zemelen bevatten en bruin tarwebrood voornamelijk (volkoren)meel waarbij de zemelen zichtbaar zijn. Bij volkorenbrood moet de zetmeelrijke kern, kiem en zemelen in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn, dit stond al in de wet en is onveranderd. Deze duidelijke verschillen zorgen ervoor dat bakkers niet meer kunnen sjoemelen om een brood gezonder te laten klinken.

Wit, bruin of volkoren, je weet in het vervolg precies wat je eet
Binnenkort kunnen alle broodliefhebbers dus zonder zorgen het juiste brood kopen. Geen misleidingen, maar pure transparantie bij de bakker of in de supermarkt. Helaas geldt dit alleen nog voor brood, bij andere producten zoals knäckebröd, koekjes of beschuit blijft het oppassen en goed de ingrediënten checken!

Afspraak
Wil je een afspraak maken met één van onze diëtisten? We helpen je graag!