Gezond bakken

Bakken is iets wat veel van ons leuk vinden om te doen. Om dit samen met jouw kinderen te doen ook een feestje! Vaak zitten er enorme hoeveelheden suikers en vetten in en weten we allemaal dat het niet de meest gezonde tussendoortjes zijn. Maar eten weggooien is zonde, dus dan wordt het toch opeten en/of uitdelen. Kan bakken ook op een gezondere manier? Zeker! 

Onze beste tips:

1. Vervang de roomboter! Roomboter bevat veel van de verkeerde vetten en levert veel calorieën, toch wordt het veel gebruikt in recepten. Wil je een verantwoorde keus? Kies dan voor zonnebloemolie, appelmoes of yoghurt/kwark. Net zo lekker en gezonder!

2. Vervang de suiker of gebruik minder en vul aan. De zoete smaak van suiker kun je prima vervangen door fruit te gebruiken, denk aan een rijpe banaan. Maar ook appelmoes of een klein beetje honing is een goede vervanger. Er blijven suikers in zitten, dus gebruik kleine hoeveelheden. 

3. Vervang tarwebloem voor volkoren tarwemeel. Hier zitten meer gezonde voedingsstoffen, zoals voedingsvezels. Volkoren speltmeel, boekweitmeel of amandelmeel zijn ook goede opties. 

4. Kies niet altijd voor zoete baksels, maar wissel af met hartige gerechen! Hartige gerechten zijn vaker eiwitrijk en hier kun je veel makkelijker groente in verwerken. 

Heel veel plezier met bakken!