Gezond eten tijdens de Ramadan
Van 11 maart tot 10 april is het Ramadan. Dit is een maand waarin moslims vanuit religieuze overwegingen vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit betekent dat ze in deze periode dat het licht is, niet mogen eten en drinken. Ga jij ook meedoen met de Ramadan? Hieronder geven we je een aantal tips om de Ramadan gezond door te brengen.
Probeer extra water te drinken om de dag goed door te komen
Als je langere tijd niets gaat drinken, krijg je dorst. Op warme dagen gebeurt dit sneller. Daarom is het nodig om voldoende te drinken, bijvoorbeeld water of thee in de tijd dat je mag eten. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Deze bevatten veel calorieën en leveren geen of weinig goede voedingsstoffen.
Eet vezelrijk om trek zo lang mogelijk uit te stellen
Zorg voor een goede basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, bulgur, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood. Vezels zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt.
Varieer om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen
Het is belangrijk om te variëren, zodat je genoeg koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zorg dat je voldoende eet van de volgende producten: Groente en fruit, mager vlees, vis, peulvruchten, ei, tofu, noten en magere of halfvolle zuivelproducten, 30+ kaas en bruinbrood, volkorenbrood, volkorengranen en olie, margarine, halvarine. Neem verder niet te veel zoete en vette producten, zoals baklava of gefrituurde hapjes. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in.
Eet niet te veel om te zorgen dat je niet aankomt
Eet niet te snel. Je loopt daarmee het risico dat je in alle haast meer eet dan je nodig hebt. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, dan kom je aan. Schep daarom niet veel op je bord en eet rustig. Verder zijn sommige traditionele gerechten en hapjes vrij vet en zoet, dus ook calorierijk. Eet daar niet te veel van.
Eet rustig en neem kleine hapjes om buikpijn te voorkomen
Het zou kunnen dat je last krijgt van je maag en darmen als je in te korte tijd te veel of te snel eet. Je lichaam heeft dan moeite met het verwerken van al dat eten. Gerechten kunnen zwaar vallen als je na uren ineens weer iets eet. Om buikpijn te voorkomen is het belangrijk niet te veel vette en zoete hapjes te eten, niet te veel op je bord te scheppen en rustig te eten. Met kleine hapjes en goed kauwen zorg je ervoor dat het eten niet te zwaar valt.