Gezond eten voor peuters

Hoe gezond eet jouw peuter? Gezond eten voor peuters is belangrijk voor een goede ontwikkeling en groei. Maar in de peuterleeftijd is nu net niet altijd het makkelijkst om je kind gezond te laten eten. De lust ik niet fase viert in deze fase hoogtij. En je peuter is zichzelf aan het ontdekken en gaat meer zijn eigen en jouw grenzen opzoeken. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar sommige peuters eten zo weinig of eenzijdig, dat er reden tot zorg kan zijn. 

Onze kinderdiëtisten helpen dagelijks peuters, kleuters en oudere kinderen en hun ouders naar een gezonder voedingspatroon en zorgen dat er weer plezier is aan tafel. We geven je hier alvast drie van onze beste tips om jouw kind beter te laten eten en het weer gezellig te maken aan tafel.

Onze beste tips
Zorg dat je kind niet te moe is als jullie de warme maaltijd gaan eten. 
Een peuter die moe is wil minder eten en zal ook minder snel iets proeven. Als je nieuwe dingen uit wil proberen tijdens de warme maaltijd doe dit dan als je kind uitgerust is. Dus bijvoorbeeld in het weekend op een rustige dag. Zo kan je stapje voor stapje zorgen voor gezond eten voor je peuter. 
Zorg dat je als ouder op één lijn zit

Een peuter weet het dondersgoed als papa andere regels heeft dan mama. Dus als papa het altijd goed vindt als er niet geproefd wordt van bijvoorbeeld de groenten en mama heeft de regel dat je altijd 1 hapje moet proeven (of andersom 😊) geheid dat je peuter dan blijft uitproberen om onder dat hapje uit te komen. En dat maakt het er niet gezelliger op aan tafel, want dan begint de strijd. 
Maak dus als ouders samen afspraken hoe je omgaat met proeven van producten. En als je kind wat ouder is, dan kan je ook je kind bij het maken van de afspraak betrekken. 

Zorg dat je kind niet vlak voor het eten drinkt
Heb je een kritisch etende peuter in huis, dan is vlak voor het eten nog een glas drinken nemen vaak een reden om niet meer te kunnen eten. Peuters hebben nog erg kleine maagjes en een glas drinken zorgt ervoor dat deze al gevuld raakt. Je kind zit dan sneller vol en zal minder trek hebben en zeker niet geneigd zijn om nieuwe dingen te gaan eten. Geef dus ongeveer 1 uur voor de maaltijden geen drinken aan je peuter. 

Van strijd naar gezelligheid aan tafel 
Heb je deze tips toegepast, maar zonder veel succes? Ieder gezin heeft een andere aanpak nodig om peuters gezonder te laten eten. Onze kinderdiëtisten helpen je hiermee graag verder. Al veel ouders hebben goede resultaten gehaald met onze hulp. Lees hun ervaringen.

Maak vandaag nog een afspraak, zodat het over twee weken al veel gezelliger is aan jullie eettafel. Je kan online en op locatie een afspraak maken. En je peuter hoeft niet altijd mee, mag wel natuurlijk!

En wist je dat wij een gratis e-book hebben geschreven speciaal voor de kritische of moeilijke eter? Deze vind je in onze webshop en heeft nog meer tips om van jouw moeilijke eter een makkelijke eter te maken. Start nu om jouw peuter gezonder te laten eten.