Gezonde voeding voor een stralende huid

De huid is ons grootste orgaan, daarom is het belangrijk ook hier goed voor te zorgen. Het is ook belangrijk om zo gezond mogelijk te eten zodat je de huid van binnenuit goed verzorgd. Maar welke voeding en supplementen zijn nou belangrijk voor de huid en wat doet de huid eigenlijk?

De huid heeft vele functies zoals de lichaamstemperatuur te regelen, bescherming tegen schadelijke invloeden en het is een onderdeel van de tastzin. 

Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij een gezonde huid. Zoals vitamine A of retinol, dit is een vet oplosbare vitamine en is te vinden in dierlijke producten. Maar ons lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit een plantaardige stof genaamd carotenoïden. Daarnaast is vitamine A niet alleen goed voor de huid maar ook voor het gezichtsvermogen, draagt het bij aan de werking van het afweersysteem en speelt het een rol bij de groei van kinderen. 

Vitamine D is ook een belangrijke vitamine voor de huid. Vitamine D haal je niet alleen uit de zon, maar ook een klein deel uit je voeding. Het zit namelijk in vette vissoorten, vlees, eieren, halvarine en margarine. Het grootste deel maakt je huid zelf aan onder de invloed van de zon. 

Welke nutriënten ondersteunen nog meer de huid?

  • Omega 3 houdt de huid soepel en zorgt voor hydratatie, daarnaast helpt omega 3 om ontstekingen tegen te gaan. Omega 3 kan je vinden in vette vis, lijnzaad, chia zaad en zuivel. 
  • Vitamine E is een belangrijk antioxidant voor de huid omdat het de vorming van vrije radicalen tegen gaat. Vitamine E kan je vinden in zonnebloempitten, avocado’s, pinda’s en eieren. 
  • Vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van collageen in de huid, dit houdt de huid gezond en sterk en helpt tegen veroudering van de huid. Vitamine C zit in veel fruit en groentensoorten zoals, rode paprika’s, citrusvruchten en kiwi’s. 
  • Eiwitten zijn daarnaast ook belangrijk voor de opbouw van collageen. Hiervoor heeft ons lichaam namelijk de aminozuren glycine en proline nodig. En die haal je uit eiwitten.