Gezond(er) eten en toch genieten met Sinterklaas

Pepernoten, chocoladeletters, marsepein, speculaas… zodra het kouder wordt en sinterklaas onderweg is naar Nederlands stromen de winkels er vol mee. Hoe ga je om met deze gigantische hoeveelheid suiker? En kan het gezonder zonder in te leveren op te gezelligheid?

Veel snoepen is niet alleen slecht voor de tanden of gewicht, maar het levert ook niet de voedingsstoffen die we nodig hebben. Daarnaast vult het wel je maag, waardoor er voor gezonde producten minder ruimte is. Vooral bij kinderen is dit belangrijk om in de gaten te houden. Ze hebben een kleinere maag en zitten dus sneller vol. 

“Het begint allemaal bij de boodschappen. Koop met mate!“

Het begint bij de boodschappen. Koop niet teveel. Want wat je niet in huis hebt, kan je niet opeten. Kies voor de kleinste verpakking en koop maximaal twee verschillende snoepsoorten die het hele gezin lekker vindt. 

Is het heerlijk avondje gekomen? Zet dan naast de lekkernijen ook wat gezonde dingen op tafel. Bijvoorbeeld mandarijn pietjes, appel mijtertjes of druiven paardjes.  
Serveer het lekkers in kleine bakjes. Uit onderzoek is gebleken dat we minder eten wanneer er kleine bakjes voor ons staan. 

“Sla geen maaltijden over.”

Sla nooit hoofdmaaltijden over om te compenseren. Door normaal te eten zorg je ervoor dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat je vol zit, waardoor je minder geneigd bent om grote hoeveelheden te snoepen. 

Blijf ook altijd voldoende drinken. Dorst wordt door onze hersenen vaak aangezien als trek, hierdoor kan je blijven snoepen zonder een verzadigd gevoel te krijgen. En groot glas water drinken kan er voor zorgen dat het gevoel van trek weg gaat.  

“Sinterklaas is maar één keer per jaar in het land, dus er mag best iets gesnoept worden.”

Het Voedingscentrum maakt tijdens de sinterklaasperiode onderscheid tussen “dagkeuzes” en “weekkeuzes”. Pepernoten (zonder chocolade), taaitaai, schuimpjes en speculaasjes vallen onder de dagkeuzes, maar natuurlijk niet onbeperkt! En geef dit ook alleen in de periode dat Sinterklaas in het land is. Dat alles al in september in de winkels ligt, betekent niet dat je dan al moet starten. Je kan er ook voor kiezen nog meer te beperken door alleen in het weekend te snoepen.

Marsepein, gevuld speculaas, amandelstaaf en chocolade vallen onder de weekkeuzes. Uit deze groep wordt aangeraden maximaal 1x per week een stukje te eten. 

En je kan ook altijd zelf de keuken ingaan om gezond(er) snoepgoed te maken!

Eigen risico op voor dit jaar? Nu nog 'gratis' naar de diëtist
Mocht je meer persoonlijke tips willen om december gezonder door te komen, maak dan snel een afspraak! Voor kinderen is er jaarlijks 3 uur vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. En als je zelf al door je eigen risico heen bent van dit jaar, worden ook jouw consulten vergoed. 

Blijf gezond en geniet van deze mooie en gezellige tijd!