Gezond(er) leven in december

December, een lastige tijd als het gaat om gezond leven. Op onze spreekuren in Voorburg en Den Haag horen wij veel mensen die zich hier zorgen om maken. In dit artikel een paar van onze tips!

“Hou een positieve mindset.”

De decembermaand is ook een hele leuke maand en genieten mag! Stel jezelf een realistisch doel. Probeer stabiel te blijven in gewicht of het aankomen binnen de perken te houden, dan ben je binnen een week weer klaar om door te pakken. Geef vooral niet op en hou een positieve mindset. 

Een paar praktische tips voor tijdens de feestdagen:
1.    Houd tijdens de feestdagen je gewone ritme aan van 3 maaltijden per dag. Probeer onnodige tussendoortjes te vermijden.
2.    Ga voor kleinere porties zodat je niet gaat overeten. Dit zorgt ook meteen voor minder kliekjes, waardoor je niet in de verleiding komt een hele week het overgebleven kerstdiner of de overgebleven oliebollen op te eten. 
3.    Maak de borrel voor het diner niet te uitgebreid en zet ook gezonde keuzes op tafel. Ga zelf ook verder weg zitten/staan. Alles wat binnen handbereik is, zal sneller onbewust opgegeten worden. 
4.    Maak verschillende soorten groente bij het kerstdiner. Dit vult lekker de maag op een gezonde manier. Denk niet alleen aan een salade, maar ook aan geroerbakte groente of groente uit de oven. 
5.    Plan een gezamenlijk wandeling in na het eten. Hiermee kan je het eten al iets compenseren. En het is ook lekker om even buiten te zijn tijdens deze dagen.

“Eet de hele maand bewuster, zodat je met de feestdagen kan genieten.”

Misschien wel belangrijker dan het eten tijdens de feestdagen zelf: de dagen voor en na de feestdagen. In de hele maand komen verleidingen langs. Deze verleidingen willen we zo lang mogelijk weerstaan, zodat we met de feestdagen onbezorgd kunnen genieten. Want ja, dat is zeker mogelijk. 

Veel borrels of feestjes naast vaste feestdagen? 
-    Maak vooraf een plan voor jezelf. Neem bijvoorbeeld altijd eerst een drankje zonder alcohol, bijvoorbeeld spa rood of cola light. Je eerste dorst is dan weg waardoor je minder snel een glas alcohol leeg drinkt. 
-    Spreek met jezelf een maximum aantal alcoholische dranken af. 
-    Wacht zo lang mogelijk met het pakken van het eerste hapje. Na het eerste lekkere hapje is het vaak lastiger om jezelf te stoppen. 

Na een paar ongezonde dagen krijg je trek in meer, en vaak vooral in meer zoetigheid. Als je daaraan toegeeft, dan is het hek van de dam. Kies er op de dagen na de feestdagen bewust voor om zoetigheid te vermijden. Zo kom je sneller in je oude ritme. 

Mocht je meer persoonlijke tips willen om december gezonder door te komen, maak dan nu nog een afspraak met ons! Vooral als het eigen risico op is voor dit jaar, de consulten worden dan 100% vergoed door de zorgverzekeraar. 

De diëtisten van Prima Voeding wensen je alvast fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022!