Groenten eten, maak er een feestje van

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 163 gram groenten per dag eten. Het advies is om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Eet jij voldoende groenten? 

Waarom groenten eten? 
In groenten zitten veel vezels en voedingsstoffen, zoals vitamines, en weinig calorieën. Groente eten is goed voor de gezondheid. Mensen die veel groente eten hebben een lager risico op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten en darmkanker. Daarnaast vult het lekker je maag en heb je minder trek in (ongezonde) tussendoortjes. Je hoeft niet 250 gram groenten in 1x te eten, maar mag dat verdelen over de dag. Onze diëtisten geven je tips:

  1. Lukt het niet om 250 gram groenten bij de warme maaltijd te eten?
    Denk dan ook eens aan groenten bij je ontbijt of lunch. Bijvoorbeeld wat geraspte wortel door je havermoutpap of groenten door je smoothie / smoothiebowl.
  2. Of kies voor rauwkost bij je lunch in je lunchtrommel, zoals kerstomaatjes, komkommer, paprika, wortel, selderij, sla of wat restjes gekookte groenten van de vorige avondmaaltijd of een soep van groenten bij de lunch. Je kan natuurlijk ook een goed gevulde salade eten. 
  3. Ook rauwkost met wat hummus of een yoghurtdip als tussendoortje is een goede optie. Wist je dat 1 kerstomaatje al 10 gram weegt. Dus eet je er 10 bij de lunch, dan heb je al 100 gram groenten binnen voor die dag en hoef je nog maar 150 gram te eten bij de warme maaltijd. Dat scheelt een hoop!

Groentenchips 
Waarom niet een keer chips maken van groenten? Leuk met al die kleuren en net zo lekker als gewone chips. En deze zelfgemaakte chips is ook nog gezonder dan kant en klare groentechips, want minder vet en zout. 

Wat heb je nodig: 

  • 1 rode biet 
  • 1 winterpeen 
  • 1 pastinaak 
  • wat olijfolie 
  • Eventueel een beetje zout. 

Bereiding: 
Zet de oven aan op 180 graden. Schil de groentes. Snijd de groenten in plakjes met de dunschiller of een mandoline. Let op dat ze echt dun zijn en dat het geen dikke plakken worden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de dunne plakjes groente hierop. Besprenkel de groente met een heel klein beetje olijfolie. Niet teveel anders worden de chipjes niet knapperig, maar vooral nat. Doe de chips 20 minuten in de oven. Voeg eventueel zout toe naar smaak. Door het zout toe te voegen na de bereiding heb je minder zout nodig voor dezelfde zoute smaak. 

Wil je de chips in de airfryer maken? Warm deze dan voor op 180 graden en bak de chips ongeveer 9 minuten. Schud ze tussendoor eens om. 

Smakelijk!