Handjevol noten per dag en dan weer aan de slag!

Handjevol noten per dag en dan weer aan de slag!

Tijdens spreekuren adviseren wij regelmatig een handjevol ongezouten noten voor tussendoor. Die zijn lekker en gezond! 

Noten staan in de Schijf van Vijf en dat betekent dat ze goed in een gezond eetpatroon passen. Volgens de Gezondheidsraad is er overtuigend bewijs dat  het eten van een handjevol noten per dag het risico op hart- en vaatziekten verlaagd.

Handje vol 
Dagelijks handjevol noten doet veel goeds voor uw lichaam. Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en voor vrouwen tot en met 50 jaar. Vanaf 70 jaar is 15 gram noten per dag voldoende. In noten zitten veel calorieën, vandaar het kleine handje. 

Bomvol vitaminen 
Zo klein als ze zijn, leveren noten veel vitaminen: bijvoorbeeld ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast bevatten ze gezonde onverzadigde vetten en daarmee helpen ze het slechte cholesterol in uw bloed te verlagen. 

Gezouten of niet gezouten, rauw of geroosterd?
Alle ongezouten noten maar ook pinda's (officieel geen noot, maar een peulvrucht) zijn goed voor u. Het maakt niet zo veel uit of ze rauw, gebrand of geroosterd  zijn. Eet noten in ieder geval wel het liefst ongezouten! Dit omdat we dagelijks meer dan genoeg zout binnen krijgen en te veel zout is juist weer slecht voor hart- en bloedvaten.

Wil je weten of jouw eetpatroon voldoende in balans is?
Maak een afspraak met één van onze diëtisten? We helpen je graag!