Help, december is er weer!

Pepernoten, chocoladeletters, marsepein, speculaas… zodra het kouder wordt en sinterklaas onderweg is naar Nederland, stromen de winkels er vol mee. En nu hij in het land is, is het nog lastiger om al het lekkers om je heen te weerstaan. Hoe ga je om met deze gigantische hoeveelheid suiker? En kan het gezonder zonder in te leveren op de gezelligheid?

Veel snoepen is niet alleen slecht voor de tanden of gewicht, maar het levert ook niet de voedingsstoffen die we nodig hebben. Daarnaast vult het wel je maag, waardoor er voor gezonde producten minder ruimte is. Vooral bij kinderen is dit belangrijk om in de gaten te houden. Ze hebben een kleinere maag en zitten dus sneller vol. 

Hieronder onze 5 beste tips:

1. Genieten
Het meest handige is om helemaal geen sinterklaas lekkernijen te kopen, maar in deze tijd van het jaar hoort het er ook wel bij. Maak duidelijke afspraken thuis: Welk en hoeveel snoepgoed gaan we nemen? Hoeveel mag je hiervan? Wanneer en hoe vaak mag het gegeten worden? 
Maak er een genietmoment van door iets te pakken wat je écht heel lekker vindt. 

2. Maak een boodschappenlijstje
Ga niet op een lege maag de supermarkt in. Ook als je met je kind gaat is het belangrijk dat jullie beiden gegeten hebben. Zo voorkom je dat jullie makkelijker ongezonde lekkernijen kopen en met een volle maag maak je alles dat in de winkel ligt minder verleidelijk. 

3. Uit het zicht
Ga niet in de weken voor Sinterklaas al verleidelijke sintlekkernijen zoals een schaal pepernoten op tafel op tafel of het marsepein in het zicht zetten, want onbewust pak je hiervan. Wacht tot hiermee tot pakjesavond. 

4. Bewegen
Ga lekker naar buiten op of rond 5 december wanneer je tijd hebt. Fiets een rondje of wandel om extra calorieën te verbanden. Op deze manier hoef je zeker geen schuldgevoel te hebben over het eten van die pepernoten of dat stukje chocoladeletter. 

Wist je dat je met 60 minuten wandelen 20 kruidnoten verbrandt?

5. Balans
Zorg dat je in balans blijft. Neem een kleine portie van je warme maaltijd en neem lekker veel groenten. Drink bij het eten alleen water en geen sap of fris. Zo houdt je ruimte voor een extraatje later op de avond.

Eigen risico op voor dit jaar? Nu nog 'gratis' naar de diëtist
Mocht je meer persoonlijke tips willen om december gezonder door te komen, maak dan snel een afspraak! Voor kinderen is er jaarlijks 3 uur vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. En als je zelf al door je eigen risico heen bent van dit jaar, worden ook jouw consulten vergoed. 

Blijf gezond en geniet van deze mooie en gezellige tijd!