Help! Ik heb Prikkelbaar Darm Syndroom, wat nu?

Help! Ik heb Prikkelbaar Darm Syndroom, wat nu?

Je zit daar, tegenover de arts, en dan komt het: “Je hebt Prikkelbaar Darm Syndroom” (PDS). Help! Wat nu?

Misschien voel je opluchting omdat je eindelijk een verklaring hebt voor die vervelende buikpijn, opgeblazen buiken of ongemakken op het toilet. Maar wellicht heb je juist nu meer vragen dan antwoorden. Geen zorgen, je bent niet alleen en er is goed nieuws: je kunt er echt iets aan doen.

Wat is PDS eigenlijk?
Bij PDS zijn je darmen gevoelig. Dit kan betekenen dat je sneller last hebt van buikpijn, krampen, diarree, verstopping of een opgeblazen gevoel. Soms lijkt het alsof je buik zélf beslist hoe de dag verloopt. Hoewel de precieze oorzaak van PDS nog niet helemaal duidelijk is, spelen voeding, stress en je darmflora een grote rol. 

Waarom voeding zo belangrijk is
Wat je eet, heeft direct invloed op hoe je je voelt. Bij PDS kan voeding je grootste vijand zijn óf je beste vriend. Sommige voedingsmiddelen kunnen je darmen kalmeren, terwijl andere ze juist weer op hol laten slaan. Het goede nieuws? Met een beetje speurwerk en begeleiding kun je ontdekken wat voor jouw darmen werkt.

Een paar algemene tips:

  1. Eet regelmatig: Chaos in je eetschema = chaos in je buik. Probeer drie hoofdmaaltijden per dag te eten, eventueel aangevuld met kleine tussendoortjes. 
  2. Rustig kauwen: Neem de tijd om te eten en kauw goed. Dit helpt je spijsvertering. Probeer maar eens 10-15 keer te kauwen voordat je iets doorslikt. Dan weet je zeker dat het goed gemalen is.
  3. Drink voldoende: Probeer 2 liter vocht per dag te drinken voor een soepele stoelgang.
  4. Geef gehoor aan jouw buik: Voel je drang om naar de wc te gaan? Stel het niet uit, maar ga gelijk naar de wc. Het ophouden zal alleen nog maar voor meer buikklachten zorgen en het is zeker niet goed voor je darmen. 
  5. Moeite met naar de wc gaan? Ooit weleens aan een voetkrukje of een verhoging gedacht? Door je voeten op het krukje te zetten, zit je gelijk in de ideale houding voor je stoelgang. Neem de tijd en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. 

Laat ons je helpen
Niet alleen leefstijl en voeding hebben een grote invloed op de darmen, maar misschien is er wel een onderliggende intolerantie of bacterieel probleem aanwezig. Kortom, met PDS kan je veel verschillende kanten opgaan. Wil je hulp bij het verminderen van buikklachten? Dan kan je altijd contact opnemen met één van onze diëtisten. Wij denken graag met je mee!