Help, mijn kind van 1 jaar wil niet eten! Wat nu

Help, mijn kind van 1 jaar wil niet eten! Wat nu

Je zet met liefde een bordje eten voor je éénjarige neer en krijgt een driftige "nee", dichtgeknepen lippen of een stuk broccoli naar je hoofd geslingerd. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel ouders maken zich zorgen als hun kind ineens stopt met enthousiast eten. Maar het goede nieuws is: het is normaal. En meestal tijdelijk.
In deze blog lees je waarom kinderen van 1 jaar ineens kieskeurig worden, en vooral: wat jij als ouder kunt doen.

Waarom wil mijn kind ineens niet meer eten?
Rond de eerste verjaardag verandert er veel. Een kind groeit minder snel dan in het eerste levensjaar en daardoor neemt de eetlust af. Tegelijkertijd ontdekt je kind z’n eigen wil. “Nee” zeggen is een nieuw favoriet spelletje, ook aan tafel. Dit is allemaal onderdeel van normale ontwikkeling.
Toch kan het frustrerend zijn, vooral als je als ouder het gevoel hebt dat je kind niets binnenkrijgt.

Wat kun je doen?
1. Blijf ontspannen
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar echt belangrijk: hoe rustiger jij blijft, hoe fijner de sfeer aan tafel. Eten moet geen strijd worden. Dwingen, smeken of omkopen werkt vaak averechts.

2. Vertrouw op je kind
Een gezond kind met toegang tot eten zal zichzelf zelden uithongeren. Het eet wat het nodig heeft ook al lijkt dat op een dag erg weinig. Kijk naar wat je kind over meerdere dagen binnenkrijgt, niet per maaltijd.

3. Bied regelmatig kleine porties aan
Drie hoofdmaaltijden en twee à drie tussendoortjes per dag is genoeg. Kleine kindjes hebben kleine magen. Een paar happen kunnen al voldoende zijn. Laat je kind zelf bepalen hoeveel het eet, maar zorg dat er gezonde opties zijn.

4. Vermijd snacks en drinken vlak voor het eten
Snoepjes, koekjes of te veel sap kunnen de eetlust flink onderdrukken. Zorg voor een duidelijke structuur met vaste eetmomenten, en geef water tussendoor.

5. Maak van eten een gezellig moment
Samen eten aan tafel, zonder haast of schermen, helpt. Geef zelf het goede voorbeeld en betrek je kind: laat ze meeprikken met jouw vork, of zelf eten met hun handjes. Rommel hoort erbij!

Wanneer moet je je zorgen maken?
Soms is er meer aan de hand. Neem contact op met je huisarts als je merkt dat:
•    Je kind structureel weinig eet en duidelijk afvalt of moe is
•    Er maar een paar voedingsmiddelen worden geaccepteerd
•    Je kind vaak spuugt, buikpijn heeft of als eetmomenten stressvol zijn.

Een kinderdiëtist kan dan met je meekijken.

Tot slot
Een éénjarige die niet eet, kan je als ouder onzeker maken. Maar weet: dit is een fase. Eentje waarin je kind zijn grenzen en zelfstandigheid ontdekt , ook met eten. Met geduld, vertrouwen en een beetje creativiteit kom je er echt wel doorheen.

En als het vandaag drie happen waren? Dan is dat gewoon genoeg.