Het carnivoor dieet onder de loep

Het carnivoor dieet onder de loep

Misschien heb je het ook al weleens voorbij horen komen: het carnivoor dieet. Steeds meer mensen zweren bij deze extreme vorm van voeding, waarbij uitsluitend dierlijke producten worden gegeten. Maar wat houdt deze trend precies in? En is het echt zo gezond als sommigen beweren? Laten we een kritische blik werpen op het carnivoor dieet.

Wat is het Carnivoor Dieet?
Heel simpel: je eet alleen dierlijke producten. Dat betekent geen groenten, fruit, granen, peulvruchten of noten. De gedachte hierachter? Volgens voorstanders zou dit dieet helpen bij gewichtsverlies, ontstekingen verminderen en zelfs mentale helderheid verbeteren. Sommige mensen beweren dat ze zich er energieker door voelen of dat het helpt bij spijsverteringsproblemen.

Het idee is dat koolhydraten en bepaalde stoffen in planten juist problemen veroorzaken, en dat een strikt vleesdieet de oplossing is. Klinkt interessant, maar klopt dat ook?

Kritische Kanttekeningen
Als diëtisten kijken wij kritisch naar zo’n extreem eetpatroon. En als we eerlijk zijn, zien we nog wel wat risico's die je in acht moet nemen voor je besluit dit dieet te starten. 

  • Tekort aan belangrijke voedingsstoffen: Door geen groenten en fruit te eten, mis je vezels, vitamines en antioxidanten die je lichaam hard nodig heeft voor bijvoorbeeld een goede stoelgang en een goed immuunsysteem 
  • Verhoogd risico op gezondheidsproblemen: Een dieet vol verzadigde vetten en cholesterol zonder de balans van plantaardige voedingsmiddelen kan je kans op hart- en vaatziekten vergroten.
  • Praktisch (bijna) niet te doen: Uit eten? Boodschappen doen? Sociale etentjes? Dit dieet maakt het allemaal een stuk ingewikkelder. Helemaal wanneer je het dieet meer los laat, zullen de kilo’s er weer aan vliegen.

Ook heel belangrijk: er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het carnivoor dieet op de lange termijn gezond en duurzaam is. We weten dus ook niet wat voor gevolgen het kan hebben om zo’n dieet te volgen. 

Is er een beter alternatief?
Jazeker! Wil je afvallen, je fitter voelen en ontstekingen verminderen? Dat kan ook zonder je hele voedingspatroon om te gooien. Soms kunnen kleine aanpassingen in je dieet al dezelfde voordelen geven, maar zonder de tekorten in voedingsstoffen en sociale beperkingen.

Kortom: het carnivoor dieet is een interessante trend, maar niet de meest gezonde of duurzame keuze. Wil jij op een verantwoorde manier je voeding aanpassen? Neem contact met ons op en we helpen je graag op weg naar een gezond én haalbaar eetpatroon!