Hoe kan ik zo snel aankomen na een avondje uit?

Anders eten dan normaal

Als je uit eten gaat dan bevat het eten vaak meer zout dan je gewend bent. Als je meer zout eet, dan gaat je lichaam meer vocht vasthouden om het zout te verdunnen. Zodat de verhouding zout/vocht weer in balans komt. Hierdoor wordt je dus zwaarder op de weegschaal.
Dit is altijd tijdelijk, want als het overtollige zout weer uit je lichaam afgevoerd is, dan gaat je vochtbalans ook weer in de oude stand en ben je zo weer een kilo lichter.

Word ik dan niet zwaarder doordat ik teveel heb gegeten?

Natuurlijk eet je vaak meer dan normaal als je uit eten gaat of je drinkt wat extra alcohol. Maar dit wordt niet meteen omgezet in vet. Het gaat om de balans van calorieën innemen en calorieën verbruiken en als je meer calorieën verbruikt dan je inneemt zou je af moeten vallen. Als je meer calorieën inneemt dan je verbruikt, dan kom je inderdaad aan, want de overtollige calorieën, die je niet hebt verbruikt, worden omgezet in vet.
Echter om 1 kilo vet aan te komen moet je 7000 calorieën extra innemen, dat is voor de meeste mensen een hoeveelheid extra calorieën die je in 3-4 dagen inneemt op een normale dag. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Dat is echt heel veel om extra te eten.

Een gemiddelde avond uit eten met 2 glazen alcohol levert je ongeveer 800 – 1300 kcal. Dat is in verhouding van een gemiddelde daginname van 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen natuurlijk wel een forse hoeveelheid, maar bij lange na niet 7000 kcal.

Conclusie

Als je dus 1 kilo bent aangekomen de dag nadat je uit eten bent geweest, dan is dat niet een kilo in vetmassa, maar meer waarschijnlijk een kilo in vochtmassa. Deze extra kilo verlies je dan ook weer in de loop van de week.

Wist je dat wij op onze weegschaal op de Raadhuisstraat in Voorburg ook dit inzichtelijk kunnen maken? Deze weegschaal kan jou namelijk heel precies laten zien hoeveel vetmassa, vocht en spiermassa jij hebt.

Wil jij ook weten hoe dat bij jou is? Maak dan een afspraak bij ons.