Hoe laat ik mijn kind meer groente eten?

Iedereen weet dat het eten van voldoende groente belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. Helaas komt het voor dat kinderen juist de bonen, bloemkool, wortels en andere groentes op hun bord laten liggen. Er zijn een aantal praktische tips die we graag met jullie willen delen. 

Hoeveel groente heeft mijn kind eigenlijk nodig?
Voor kinderen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschillend per leeftijd:
Van 1 tot 3 jaar:     50 – 100 gram (1-2 opscheplepels)
Van 4 tot 8 jaar:      100 – 150 gram (2-3 opscheplepels)

Dit lijkt goed te doen. Toch eet gemiddeld maar vier op de tien kinderen dagelijks voldoende groente. Dat is niet best, want groente bevat vitamines en voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van je kind. De reden dat de meeste kinderen geen groente eten, is omdat ze angst hebben voor nieuwe eten. Ziet iets er anders uit of is het anders van structuur, dan bestaat de kans dat je kind het weigert te eten. Daarnaast worden we geboren met een voorkeur voor zoet en afkeer van bitter en zuur. Groenten zijn bitter van smaak, kinderen zullen dit daarom niet direct lekker vinden. Blijf het toch aanbieden, laat ze proeven en de structuur voelen. Je zult zien dat je kind het na een aantal keer proberen wel lekker vindt. 

Beter niet doen
Vaker aanbieden van eten is een van de dingen die je als ouder kan doen. Maar er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen:

  • Beloon je kind niet met snoep of een lekker toetje als hij zijn groente opeet. Zo bevestig je alleen maar dat een toetje lekkerder is dan de groente. Een toetje is dus neutraal, het is er of het is er niet. Het is geen chantagemiddel.
  • Geduld hebben is een mooie eigenschap, maar tafelsessies van 1,5 uur omdat je denkt dat jouw kind dan wel het bord leef krijgt is voor niemand leuk. Vaak ook weinig effectief. Wel doen; geef je kind de tijd, maar maak ook duidelijk een eind aan de maaltijd. 30 minuten is echt het maximum. Bord leeg of niet.
  • Bied geen alternatief als je kind de avondmaaltijd absoluut niet wil opeten. Bijvoorbeeld een boterham met pindakaas omdat deze altijd op gaat. Je hoeft echt niet bang te zijn dat jouw kind verhongert. Dit kunnen ze van nature niet, waardoor ze altijd zullen compenseren. Bovendien zal je kind het onthouden en minder snel geneigd zijn wat nieuws te proberen.
  • Je kind voor een beeldscherm zetten tijdens het eten, is heel verleidelijk omdat de meeste kinderen dan naar het scherm kijken en ineens wel hun mond open doen. Maar je kind leert op die manier niet omgaan met eten. Hij of zij leert de smaken niet goed kennen en zal ook minder verzadiging ervaren.

Heeft jouw kind moeite met het eten van bepaalde groepen? Wij helpen graag!

Neem contact op en maak snel een afspraak.