Hoe start je met de eerste hapjes?

Hoe start je met de eerste hapjes?

Wanneer moet je nou beginnen met de eerste hapjes van je kind? Wanneer is de beste tijd om te introduceren?  Doe je dat nou met 4 maanden of 6 maanden? Hoe herken je of je kind er klaar voor is? En wat kan je nou geven tijdens de eerste hapjes. In deze blog vertellen we je meer over de eerste hapjes van je kind. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef adviseren het introduceren van de eerste hapjes vanaf 6 maanden, maar in Nederland is de algemene richtlijn om vanaf 4 maanden rustig te starten.

De darmen van je kind 
Om een duidelijke antwoord te geven over wanneer je het beste kan starten met de eerste hapjes is het belangrijk om te kijken naar de darmontwikkeling. Vanaf ongeveer 6 maanden vinden ontwikkelingen plaats onze darmen klaarstomen om vast voedsel te verteren. De darmen en het immuunsysteem zijn dan pas voldoende rijp. Daarnaast is nu ook de motoriek voldoende ontwikkeld om vaste voeding goed te kauwen.

Tot de leeftijd van acht maanden blijft borstvoeding/flesvoeding de hoofdvoeding. Hapjes zijn uitsluitend bedoeld om je kindje te laten wennen en vervangen nog geen voeding. Het is vooral belangrijk om naar je kindje te kijken en signalen die hij/zij geeft te volgen. 

Hoe herken je de signalen voor de eerste hapjes? 
√  Je kindje kan zelfstandig rechtop zitten|
√  Je kindje kan zelf pakken, happen en kauwen
√  Het kokhalsreflex heeft zich verplaatst
√  De borst/fles lijkt niet meer voldoende te vullen
√  Grote interesse in het eten van anderen, zoals ouders, broertjes of zusjes.

Wat zijn goede eerste hapjes? 
Je kind kan nog niet alles heel goed verteren. Vetten lukken vaak goed, maar eiwitten en koolhydraten gaan wat lastiger. Bouw dit dus rustig op en kies bijvoorbeeld voor geprakte broccoli of banaan of zoete aardappel.

Laat een kind altijd eerst wennen aan losse smaken. Geef dus eerst nog geen gemengde maaltijd. Zorg ook dat je één smaak meerdere keren laat proeven. Alles is nieuw en spannend. 

Meer weten?
Wil jij graag alles leren over voeding van je baby in het eerste jaar? Wat je kan geven, hoe je dit kan doen en wanneer je wat het beste kan introduceren? Wil je je baby graag de meeste gezonde voeding meegeven of loop je ergens tegenaan? Maak dan een afspraak bij een van ons.