Houdbaarheidsiconen op producten aangepakt

Houdbaarheidsiconen op producten aangepakt

De houdbaarheidsvermelding op producten wordt op grote schaal aangepakt en verduidelijkt. Er worden nieuwe iconen gebruikt om de THT en TGT datum beter uit te beelden.  

Verschil THT en TGT moet duidelijker

Door beter te communiceren op verpakkingen wil de coalitie houdbaarheid voedselverspilling verminderen. 

Na de THT-datum ('Ten minste Houdbaar Tot') kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Als de THT-datum verstreken is, is het product vaak nog prima en veilig eetbaar. De consument kan dit zelf bepalen door te kijken, ruiken en proeven. Dit laatste zal ook toegevoegd worden aan de verpakking.

De TGT-datum (Te Gebruiken Tot) is wel de laatste dag waarop het product veilig gebruikt kan worden, hier wordt een hand icoon toegevoegd aan de verpakkingen. 

Geen houdbaarheidsdatum

Op sommige producten als zout, honing en azijn hoeft geen houdbaarheidsdatum vermeld te worden. Toch staat er nog regelmatig een houdbaarheidsdatum op deze producten. Er is daarom besloten de datum van deze producten te verwijderen. 

Samen tegen verspilling!

In Nederland verspillen we ieder jaar 2 miljard kilo nog goed eetbaar voedsel. Van deze verspilling ligt 24-38 procent bij de consument. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent veroorzaakt wordt door onduidelijkheid over de verschillende houdbaarheidsdatums. Met de nieuwe iconen valt daar dus zeker winst te behalen.