Een bericht om je te helpen om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. En deze keer gaat dat over de inrichting van je koelkast en hoe lang producten dan houdbaar zijn in het koel- en vriesgedeelte.
Hoe hoger in de koelkast, hoe warmer. Dus wat snel bederft, zoals vis, moet op de onderste plank boven de groentelade. En de deur is het minst koud, omdat die geregeld open gaat.
De koelkast van boven naar beneden
We helpen je graag met een overzicht van wat waar het beste kan in je koelkast. En tussen haakjes hebben we achter het product aangegeven hoe lang het te bewaren is als het opengemaakt is.
Op de bovenste plank kan je salades voor op brood (3 dagen), groenten in pot (2 dagen), vruchten in pot (1 week), groenten en vruchten in pot, die ingelegd zijn in olie of zuur kan je in die vloeistof 1 maand bewaren, zoals gegrilde paprika in olie of augurken.
Planken in het midden
Op de planken in het midden kan je jonge kaas (1 week), oude kaas (2 weken) of plakken, zachte of geraspte kaas (4 dagen) bewaren. Mocht je stuk kaas wat gaan schimmelen, snijd dan alle schimmel er goed af (ruim 2,5 cm) en dan kan je het wat langer bewaren. En ook door de kaas goed te verpakken voorkom je schimmelvorming. Ook restjes eten ( 2 dagen) kan je op de middelste planken bewaren.
Plank boven de groentelade
Vlees (2 dagen), gemalen vlees (1 dag), vleeswaren (4 dagen) en vis (2 dagen) kan je hier na opening, maar daarna weer goed verpakt in een bakje, bewaren. Zit het nog in de verpakking van de supermarkt, let dan op de uiterste TGT datum. Eet het daarna niet meer. Wil je het later gebruiken, vries het dan in.
In de groentenlades
Bladgroenten (2 dagen), wortel, sperziebonen en broccoli (4 dagen), witlof en bloemkool (10 dagen) hebben verschillende dagen dat je het kan goed houden. Hiermee kan je rekening houden als je je menu maakt en 1x per week boodschappen doet. Je kan dan begin van de week de bladgroenten gebruiken, daarna wortel of sperziebonen en de langst houdbare producten het laatst in de week.
Gesneden groenten zijn na opening van de zak nog maar 1 dag te gebruiken.
Zacht fruit (3 dagen) kan je veel minder lang bewaren dan hard fruit (1 maand).
In de deur
In de deur kan je boter (2 weken), halvarine en margarine (4 weken), rauw ei (4 weken), gekookt ei (1 week), witte sauzen, zoals mayonaise (3 maanden), rode sauzen, zoals ketchup (9 maanden) bewaren.
Melkproducten zoals karne(melk), yoghurt, vla, slagroom en sappen (4 dagen na opening) bewaar je onderin de deur.
Diepvries(gedeelte)
In het diepvriesgedeelte kan je producten langer bewaren. Brood (4 weken), rund- en kippenvlees (9 maanden), varkensvlees (4 maanden), groenten, fruit, ijs (1 jaar), magere vis, zoals kabeljauw (6 maanden) en vette vis, zoals makreel en zalm (3 maanden).
Richt je menu dus in naar wat er nog in de koelkast ligt en op moet en vries andere dingen, zoals restjes (3 maanden in de diepvries) in. Zo verspil je minder eten! En dat scheelt ook weer geld.