Intermittend Fasting

Intermittend Fasting
Je hoort er het laatste jaar veel over, maar wat is het nou eigenlijk? Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten.

Hier zijn kort de drie populairste schema’s:

  • De meest bekende is het 16/8 schema. Dit schema is goed toe passen tijdens het dagelijks leven want je eet 8 uur op een dag en je vast 16 uur (grotendeels tijdens het slapen). 
  • Bij het 24 uur vasten schema ga je één of tweemaal per week vasten voor een periode van 24 aaneengesloten uren. 
  • Bij het 5:2 dieet eet je 5 dagen per week normaal en eet je 2 dagen erg weinig. 

Intermittent fasting is dus geen dieet. Het gaat om het creëren van een routine waarbij jij zelf je eetmomenten bepaalt. Het gaat het niet zozeer om wat je eet, maar om wanneer je eet.

Kun je afvallen met intermittent fasting?
Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt. Het belangrijkste blijft uiteindelijk dat je meer calorieën verbrand dan dat je nodig hebt. Intermittend fasting kan dit makkelijker maken, omdat je een kortere periode van de dag eet.

Waar moet je op letten?
Het blijft wel belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je een volwaardig voedingspatroon houdt. Twijfel je hier over? Er zijn verschillende apps die je kan downloaden waar je kan invoeren wat je op een dag een en vervolgens blijkt daar uit waar je tekorten liggen. Twijfel je nog steeds of heb je hier meer hulp bij nodig. Neem dan contact met ons op, want onze diëtisten kunnen je daarbij helpen.