Is biologische voeding gezonder?
Wij krijgen vaak deze vraag en willen er daarom meer duidelijkheid over geven.
Biologische eten is populairder dan ooit, vaak uit overtuiging dat het gezonder is. Maar is dat écht zo? Wat zegt de wetenschap? Lees het hier.
Wat is biologische voeding?
Biologische voeding wordt geproduceerd volgens strikte richtlijnen, vastgelegd in Europese wetten.
Wat zijn hiervan de voordelen?
Biologische voeding bevat aanzienlijk minder residuen van pesticiden en soms ook minder cadmium (een giftig metaal). Maar onze gangbare voeding blijft al binnen de veilige grenzen vastgesteld door de EFSA, waardoor de gezondheidsrisico’s van normale voeding al laag zijn.
Door het beperken van antibiotica is de kans kleiner dat resistente bacteriën ontstaan in de biologische vleesproductie. Ook zijn biologische dierlijke producten mogelijk veiliger op lange termijn als het gaat om antibioticaresistentie. Er zijn dus wel duidelijke voordelen op het gebied van antibiotica en dierenwelzijn.
Is biologisch eten ook voedzamer?
Dit is een van de meest onderzochte vragen, helaas zonder duidelijke antwoorden. Biologische producten bevatten mogelijk meer antioxidanten, maar de verschillen in macro- en micronutriënten (zoals vitamine C, calcium, ijzer) zijn klein en inconsistent. Het effect op de gezondheid is ook nog erg onduidelijk.
Conclusie..
Biologische voeding is niet veel gezonder als we kijken naar de voedingskundige kant, maar wel schoner (minder pesticiden) en ethischer. Kies je voor biologisch dan kies je vooral voor een gezondere landbouw en leefomgeving, wat wellicht indirect kan bijdragen aan een betere gezondheid.