Is cafeïne slecht voor je?

Sommige mensen denken dat de inname van te veel cafeïne slecht voor je gezondheid kan zijn. Is dit een feit of een fabel?

Als mens kunnen wij veilig zo’n 400mg cafeïne nuttigen per dag. Als we bij deze hoeveelheid blijven is er geen verhoogd risico op verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De 400mg cafeïne staat gelijk aan ongeveer 5 kopjes koffie per dag of zo’n 3 energyblikjes (geen rekening gehouden met de andere stoffen in deze dranken)

Wat is cafeïne precies? 
In koffie zit de stof cafeïne maar ook in kleinere hoeveelheden in thee (vaak onder de naam theïne), chocolade, sommige supplementen (vaak op sport gericht), energiedrankjes en cola. Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in verschillende planten en delen van planten. Zoals bijvoorbeeld koffiebonen, bladeren van de theeplant, cacaobonen en guaranabessen. 

Wat is het effect van cafeïne? 
Ons lichaam neemt de stof cafeïne heel snel op (binnen een uur), maar de effecten van cafeïne zijn per persoon verschillend. Sommige mensen zijn namelijk gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan andere. Cafeïne geeft je lichaam geen energie zoals andere voedingsstoffen zoals koolhydraten dat wel doen, maar dit stofje heeft juist effect op het zenuwstelsel. Het stofje speelt in op jouw gevoel, alertheid en concentratie. Het geeft als het ware je lichaam het gevoel van meer energie. Daarnaast went ons lichaam ook aan de cafeïne inname waardoor de effecten per persoon ander voelen.

Wat gebeurt er als je te veel cafeïne inneemt? 
Wanneer je te veel cafeïne binnen krijgt op één dag of in één keer kunnen er klachten ontstaan zoals, hoofdpijn, suizende oren, duizeligheid, hartkloppingen, beven, gevoel van rusteloosheid, prikkelbaarheid en angstgevoelens.

Voor het slapen gaan een inname van te veel cafeïne ook zorgen voor slaapproblemen, probeer dus 2 uur voordat je gaat slapen geen koffie of energiedrankjes meer in te nemen als je hier last van hebt. Echter is niet iedereen gevoelig voor deze effecten.