Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, wordt vaak gezegd. Maar waarom is dat zo?
Allereerst is het ontbijt de eerste maaltijd na een lange periode van vasten in de nacht.
Het overslaan van het ontbijt kan leiden tot een gebrek aan energie en een verhoogd hongergevoel later op de dag. Dit kan dan weer leiden tot overeten en gewichtstoename.
Bovendien kan ontbijten de stofwisseling stimuleren. Het verteren van voedsel kost energie en hierdoor wordt na het ontbijt de stofwisseling meteen aan gezet. Een ontbijt met veel vezels en eiwitten zorgt tegelijkertijd voor een langdurig gevoel van verzadiging.
Er zijn echter ook onderzoeken die suggereren dat het belang van ontbijten wordt overdreven.
Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition laat bijvoorbeeld zien dat het overslaan van een ontbijt geen invloed heeft op de stofwisseling op lange termijn en geen negatieve effecten op gewichtsverlies.
Toch blijkt uit ander onderzoek dat ontbijten belangrijk kan zijn voor cognitieve functies en ons concentratievermogen. Er is aangetoond dat kinderen die gezond ontbijten betere schoolprestaties hebben en minder last hebben van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
Het type ontbijt is dus zeker van belang. Een ontbijt met veel toegevoegde suikers kan de bloedsuikerspiegel verhogen en leiden tot energiepieken en -dalen de rest van de dag.
Kortom, er zijn veel redenen om een ontbijt niet over te slaan en te kiezen voor gezonde opties.