Kip wel of niet wassen?

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan. De meesten omdat ze dit hygiënischer vinden en zo bacteriën kunnen wegspoelen. Maar.. is dit wel zo hygiënisch? Het Voedingscentrum geeft ons het antwoord!

Kip wassen hygiënischer?

Juist door de waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën. Bijvoorbeeld naar het aanrecht en snijplanken. Ook blijven deze in de gootsteen achter. Gelukkig weten de meesten van ons dat je kip door en door moet verhitten, waardoor we er niet al te snel ziek van worden.  Maar bij aanraken van deze bacterie-bronnen is alleen het verhitten van de kip onvoldoende om ziekte te voorkomen. 

Omdat het afspoelen de bacteriën verspreid wordt het afgeraden. 

Kip toch heel graag willen afspoelen?

Zorg dan dat je de volgende zaken goed in de gaten houdt:
1.    Zorg voor zo min mogelijk gespetter. Denk aan het onderdompelen van de kip in een schaal met water (eventueel met azijn of citroen) in plaats van onder de kraan.
2.    Maak na het wassen het gehele aanrecht en keukengerei goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water, ook hier verzamelen de bacteriën zich. 
3.    Droog kip af met keukenpapier en gooi dit na gebruik meteen weg. Was ook grondig je eigen handen met water en zeep na het aanraken van rauwe kip. 

Afspraak met een diëtist

Wil je weten wat gezonde eetkeuzes zijn? Maak een afspraak bij één van onze diëtisten. Wij coachen je graag! Je kan een afspraak maken op 1 van onze 11 locaties in Voorburg of Den Haag of je kan met ons beeldbellen of telefonisch aan de slag.