Koken met het seizoen mee

Koken met het seizoen mee

Je hebt vast wel eens gemerkt dat het aanbod van groente en fruit in de supermarkten kan verschillen per seizoen of dat je sommige producten juist het hele jaar door kan kopen. Maar wat zijn nou eigenlijk seizoensgroenten en fruit  en waarom is het beter om met de seizoenen mee te gaan? 

Seizoensgroenten zijn groenten en fruit welke in een bepaald jaargetij op Nederlandse bodem worden gekweekt of niet veel verwarming nodig hebben in een kas. Deze groente en fruitsoorten hebben minder impact op het milieu dan groente en fruit welke uit verre landen per vliegtuig worden vervoerd, om vervolgens bij ons in de supermarkt schappen terecht te komen. Daarnaast bevatten seizoensgroenten veel vitamines en zijn ze vaak een stuk goedkoper!

Hoe weet je of je seizoensproducten koopt?
Op het etiket of in de schappen in de supermarkt staat vaak de herkomst van de groente en fruit. Daarnaast is het leuk om per seizoen te kijken welk groente en fruit er beschikbaar is om zo variatie aan je maaltijd te geven! Maak tijdens de herfst bijvoorbeeld een lekkere pompoensoep en in de lente een salade met asperges. Hieronder een overzicht met de groente soorten welke per seizoen een duurzame keuze zijn:

Herfst 
In de herfst zijn de volgende groentes een duurzame keuze: andijvie, aardpeer, bloemkool, boerenkool, broccoli, ijsbergsla, knolsoorten, pompoen, prei, raapjes, rabarber, veldsla, wortelen, witlof, rode biet en koolsoorten. 

Winter 
In de winter zijn de volgende groentes een duurzame keuze: aardpeer, chinese kool, boerenkool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rabarber, radijs, verschillende koolsoorten, schorseneren, spruitjes, uit, veldsla, winterpeen, winterpostelein en witlof. 

Lente 
In de lente zijn de volgende groentes een duurzame keuze: asperges, komkommer, paksoi, prei, raapstelen, rabarber, rode biet en rode kool, tomaten, schorseneren, tuinbonen, ui, veldsla, wortelen en zeekraal. 

Zomer 
In de zomer zijn de volgende groentes een duurzame keuze: andijvie, bleekselderij, bloemkool, bosui, courgette, verse doperwten, peultjes, sperziebonen, suikermais, venkel en zeekraal. 

Duurzame keuzes het hele jaar door
Sommige groentes zijn het hele jaar door een duurzame keuze zoals bloemkool, broccoli, prei, radijsjes, rode kool, witte kool en spitskool, spruiten, tomaten, wortelen, witloof en ui. Veel fruit is het hele jaar een duurzame keuze ook als deze niet van Nederlandse bodem komen. Dit komt omdat deze vaak in grote aantallen tegelijk vervoerd worden en zo een lagere milieubelasting hebben. Om zeker te zijn van een duurzame keuze het hele jaar door kies dan voor de volgende opties: appel, banaan, citrusvruchten, druiven en peren. 

Weet je niet goed hoe je deze informatie kan toepassen?
Neem dan nu nog contact met ons op voor een afspraak. We helpen je graag met tips en inspiratie en maken samen met jou een plan om je droom of doel te bereiken.