Koolhydraten beperken, hoe en waarom

Het spreekt voor zich, maar voor de zekerheid: bij een koolhydraatarm dieet beperk je de koolhydraten in je dagelijkse voedingspatroon. Veel mensen doen het om af te vallen, maar het wordt ook veel gedaan bij mensen met diabetes.

Op de lange termijn is het belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben, waarbij er een goede balans is tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten halen we vooral uit volkoren producten (brood, pasta, etc), groente, fruit en peulvruchten. In een koolhydraatarm dieet worden deze koolhydraten beperk, waarbij er meer focus ligt op eiwitten en gezonde vetten. Het is raadzaam om dit dieet bij een diëtist te volgen zodat er geen tekorten ontstaan. 

Waarom een koolhydraatbeperking als je wilt afvallen?

Als je makkelijk vet opslaat in de buikstreek heeft dat niet te maken met te vet eten, maar met teveel koolhydraten eten. Wanneer je koolhydraten eet wordt insuline aangemaakt. Insuline stimuleert vetopbouw en blokkeert de ververbranding. Als je dus minder koolhydraten eet, dan heb je meer vetverbranding en val je sneller af!

Grip Op Koolhydraten

Wij zijn voorstander van de methode: Grip Op koolhydraten. Bij deze methode heb je 1 uur per dag een moment waarop je een bepaalde hoeveelheid koolhydraten mag eten en de rest van de dag beperk je ze. Het voordeel hiervan is dat je gewoon nog met je partner/gezin mee kan eten en dat het dieet op de lange termijn goed vol te houden is. Heb je bijvoorbeeld een keer een verjaardag, dan kan je ervoor kiezen om op dat moment een stukje taart te eten en dan beperk je de rest van de dag de hoeveelheid koolhydraten. Eet de rest van de dag wel genoeg eiwitten en gezonde vetten om een vol gevoel te creëren. 

Wil jij nou meer weten over dit dieet of ben je al gestart en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op en dan helpen wij jou graag verder!