Koolhydraten tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende koolhydraten te eten voor een optimale prestatie. Maar wat zijn nou eigenlijk koolhydraten? Koolhydraten geven ons lichaam energie net zoals andere voedingsstoffen zoals vetten en eiwitten.

Wat zijn koolhydraten precies?

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels in onze voeding. Gezonde bronnen van koolhydraten zijn onder andere volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappelen, peulvruchten, groente en fruit. Maar ook ongezonde producten zoals snacks, koek en dranken met veel suiker bevatten koolhydraten, het advies is echter om deze zo min mogelijk te eten. 

Waarom koolhydraten tijdens het sporten?

Wanneer je veel bezig bent met (intensief) sporten is het aan te raden om de juiste voeding te eten voor het sporten. Hierbij gebruikt je lichaam als eerst koolhydraten als energiebron, daarom is het belangrijk om voldoende koolhydraten en de juiste soort in je maaltijd te verwerken. Tijdens het sporten gebruikt je lichaam de stof ATP en deze stof wordt voornamelijk aangemaakt in het lichaam door koolhydraten en vetten. 

Hoeveel koolhydraten heb je nodig? 

Tijdens inspanning of sporten gebruikt ons lichaam eerst de koolhydraten uit onze glycogeenopslag, dit is de opslag plaats voor onze koolhydraten in de lever en in de spieren. Het verschilt per persoon, conditie, temperatuur en intensiviteit hoe snel deze opslag op raakt. Wanneer de opslag op is gaat ons lichaam over op vetverbranding. Sport je ongeveer 1,5 tot 2,5 uur is het aan te raden om ongeveer 30 tot 60 gram koolhydraten per uur inspanning in te nemen. Bij inspanningen die langer duren is 90 gram koolhydraten de richtlijn. 

Wat kan je het beste eten voor het sporten? (2 uur +/- voor het sporten)

  • Een volkorenboterham met 100% pindakaas en een banaan
  • Een bakje magere kwark (200ml) met fruit of muesli 
  • Een bakje havermoutpap met een stuk fruit
  • Of een deel van je warme maaltijd (met een volkoren graanproduct zoals, zilvervliesrijst of aardappelen)

Onze diëtist kan je verder helpen
Meer vragen over eten rondom het sporten? Onze diëtisten kunnen je helpen! 

Maak de afspraak op een van onze locaties in Den Haag of voorburg òf kies voor een online/telefonische afspraak. Alles is mogelijk.