Krijgen jouw kinderen snoep?

Krijgen jouw kinderen snoep?

En dat van een diëtiste? Poeh, die vraag kreeg ik, Liesbeth, gisteren. Ten eerste, ja, mijn kinderen krijgen snoep, want ik wil ze normaal met voeding leren omgaan. Ten tweede, ik gruwel van het woord diëtiste, want we zijn officieel gewoon diëtist, zonder die “e” erachter. Dus je zal mij nooit diëtiste horen zeggen of zien schrijven (behalve nu, haha). Maar even terugkomend op het eerste gedeelte van de verwondering van deze persoon. 

Mijn kinderen mogen van mij snoep eten, mogen ook meelopen met Halloween en zich die avond helemaal volproppen, krijgen een snoeptasje onderweg naar ons vakantie adres waarvoor ze 9 uur in de auto moeten zitten, gaan helemaal los rondom Sint met allerlei lekkers, snoepen gewoon op een kinderfeestje. 

Mogen ze dan onbeperkt snoep eten, nee zeker niet.

Ze krijgen 1 snoepje van mij als ze uit school komen, als mijn man thuis is hebben ze geluk en krijgen ze er 2, haha. En in het weekend kiezen ze vaak of voor een snoepje, een koekje of een schaaltje chips. En hebben ze meer trek, dan mogen ze fruit of een boterham eten. Door ze juist wel snoep te laten eten en ook af en toe frisdrank te laten drinken leren ze juist ook de balans tussen gezond en ongezond eten. En die balans is zo belangrijk voor een gezond voedingspatroon en een gezonde omgang met voeding. 

Dus mijn kinderen eten 20% van de tijd ongezonder en 80% gezond, zodat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om te groeien, te sporten, blij te zijn en gezond te zijn. En ze leren meteen een gezonde balans voor als ze later zelf alles kunnen beslissen rondom voeding. 

Er is nog wel één afspraak binnen ons gezin, waarin wij wellicht strenger zijn dan andere ouders, maar die wel ook zorgen voor een gezond omgang met eten. En die is dat er geen eten of drinken van het zakgeld gekocht wordt. Ook bij onze 2e klasser op de middelbare school houden we dit tot nu toe vol. En heel af en toe als ze een keertje met vrienden naar de Mall gaan, dan mogen ze wat kopen van ons. En dat betalen we dan voor hen. 

Heb jij nou een slechte eter, ook dan kan je deze regels volgen.

Een snoepje op een normaal moment, bijvoorbeeld uit school of om 15 uur in het weekend. En op andere momenten kan bij honger altijd fruit, groenten of een boterham genomen worden. Ga geen snoep verbieden omdat je kind niet eet, 1 snoepje om 15 uur bederft echt niet de eetlust om 17.30 uur. 

Wil jij eens samen met één van onze kinderdiëtisten kijken hoe de balans is in het voedingspatroon van jouw kind? Maak dan nu nog een afspraak op één van onze locaties of lekker makkelijk online vanuit huis. We hebben meestal binnen een week ruimte daarvoor en dan ben jij snel op weg geholpen en gerustgesteld.