Laat je darmen beter werken met prebiotica

Laat je darmen beter werken

Heb jij wel eens last van je darmen? Opgeblazen gevoel, krampen, diarree of juist obstipatie? Dan kan de juiste voeding al veel van je klachten oplossen. Vandaag vertel ik je meer over prebiotica en hun werking. 

Wat is prebiotica?
Prebiotica is een type voedingsvezel dat je lichaam niet kan verteren en hierdoor zorgt voor een goede groei van goede darmbacteriën. Deze gebruiken deze vezels als voeding om zelf te groeien en zo allemaal goede dingen te doen in je darmen. Hierdoor wordt de balans in je darmen beter, want hoe meer goede darmbacteriën, hoe blijer jouw buik. 

Top 9 voeding met prebiotica

  1. Havermout. Eet eens wat vaker havermout in de ochtend. Bijvoorbeeld in de vorm van warme havermoutpap of overnight oats. 
  2. Asperges. En het is weer aspergetijd, dus ga lekker los zou ik zeggen. En je kan zowel de witte als de groene eten voor lekker veel prebiotica. 
  3. Knoflook. Lekker overal bij eigenlijk. Sommigen eten het rauw voor een betere werking. Maar doe dat ook met mate. En eet er vooral wat peterselie bij, anders ruikt iedereen dat je lekker knoflook gegeten hebt. 
  4. Peulvruchten. Peulvruchten uit blik zijn makkelijk te verwerken in bijvoorbeeld een salade of een warme maaltijd. Zet ze dus eens wat vaker op het menu. 
  5. Banaan. Lekker als tussendoortje. 
  6. Spruitjes. Rauw door salade bijvoorbeeld of gekookt of gewokt bij de warme maaltijd. Ook lekker vanaf een traybake uit de oven. 
  7. Appel. Een appeltje is altijd lekker en fris. Mijn kinderen houden erg van geraspte appel met kaneel en rozijntjes. Een lekker en gezond tussendoortje. 
  8. Prei. Kan je zowel rauw als smaakmaker gebruiken in dunne ringetjes bijvoorbeeld met hummus op brood, maar natuurlijk ook bij de avondmaaltijd. 
  9. Cashewnoten. Lekker als tussendoortje. Maar eet ze met mate, want ze bevatten ook veel calorieën. 

Tot slot
Prebiotica zijn voedingsvezels die je lichaam niet opneemt maar wel een ander doel dienen, namelijk het voeden van je darmbacteriën. Door goed voor je darm(bacteriën) te zorgen draag je bij aan een evenwichtig microbioom waar je algehele gezondheid de vruchten van plukt. Overdrijf alleen niet! Eet je momenteel weinig prebiotische voeding, bouw het dan rustig op en laat je spijsvertering er aan wennen. Anders is er een kans dat je alsnog klachten krijgt. 

Mocht je een prikkelbare darm hebben, dan is dit lijstje niet aan te raden.
Het bevat veel producten hoog in FODMAP (vooral GOS en FOS) en dat kan dus meer klachten geven voor jou. 

Wil je uitzoeken waar je op reageert? Dan kunnen onze diëtisten je daarbij helpen. Samen gaan we op onderzoek uit hoe jij jouw darmklachten kan verminderen. Op deze manier krijg je grip op wanneer je klachten hebt en kan je deze momenten gaan voorkomen. Maak vandaag nog een afspraak op één van onze 9 locaties in Voorburg of Den Haag. En met darmklachten kunnen we jou ook heel goed online helpen. Lekker makkelijk vanuit huis. Of je nou in Zeeuws Vlaanderen, Groningen of Voorburg woont. We helpen je graag verder.